Nawodnienie

To ważny aspekt w żywieniu człowieka! Przede wszystkim dlatego, że odwodnienie prowadzi do zmęczenia, skurczy mięśni, osłabienia koncentracji oraz zwiększa ryzyko urazu. Jeżeli odwodnienie jest przewlekłe może sprzyjać infekcjom układu moczowego, powstawaniu kamieni w nerkach, chorób zębów, zaparć, zaburzeń przemiany białek i tłuszczów oraz arytmii.
Zapotrzebowanie na płyny jest indywidualne, zależy od potliwości, warunków atmosferycznych, wieku, chorób, przyjmowanych leków, aktywności fizycznej i czasu trwania wysiłku.
Podczas podwyższonej temperatury otoczenia i w trakcie aktywności fizycznej organizm rozprasza ciepło. Dzieje się tak przez zwiększone pocenie oraz rozszerzanie się obwodowych naczyń krwionośnych. Warto wiedzieć, że utrata wody rzędu zaledwie 1% masy ciała osłabia wydolność fizyczną, zaś 4% zmniejsza zdolność wykonywania ćwiczeń nawet do 30%.
Wyczerpanie upałem, określane jako wstępna faza udaru cieplnego, może mieć miejsce przy utracie masy ciała wynoszącej 5%. Zaburzenie czynności układu sercowo – naczyniowego i udar cieplny mogą pojawić się, gdy ubytek masy indukowany utratą wody wynosi ok. 10%.
U ludzi w podeszłym wieku problem odwodnienia często się nasila, powiązane jest to z procesem starzenia, zmniejszeniem zawartości wody w ustroju i pogorszeniem funkcjonowania narządów.
Odwodnienie hipersomatyczne jest najczęściej konsekwencją niewystarczającej podaży płynów, rzadziej nadmiernej ich utraty. Polega na nadmiernej utracie soli w stosunku do wody. Dochodzi do zmniejszenia stężenia sodu w osoczu.
Objawy odwodnienia to najczęściej:
- ospałość,
- ból głowy,
- problemy z koncentracją,
- nudności, brak apetytu,
- zawroty głowy,
- suchość śluzówek,
- uczucie nadmiernego gorąca,
- utrata elastyczności skóry,
- skąpomocz,
- zaburzenia oddychania.
Według WHO ilość spożywanej wody powinna wynosić 30ml/kg masy ciała/dzień. W przypadku niesprawności wykluczającej samodzielne funkcjonowanie zapotrzebowanie określa się na 100ml/kg na pierwsze 10kg masy ciała, 50ml/kg na następne 10kg oraz 15ml/kg na pozostałe kilogramy masy ciała.
Jeżeli uzupełniamy płyny wodą butelkowaną, warto pamiętać, by kupować niezbyt duże objętości, tak by spożyć je w niedługim czasie, ponieważ w pozostawionej otwartej wodzie mogą namnażać się szkodliwe bakterie.
Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie
<< POWRÓT
Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA

Woda smakowa
DIETETYKA DZIECIĘCAWiele osób niechętnie sięga po zwykłą wodę, często zastępując ją innymi płynami. Część z nich wypija duże ilości wody smakowej. Czy to dobry zamiennik?

Mizofonia
DIETETYKA DZIECIĘCAGdy odgłosy jedzenia bolą...

Dietetyka - Celiakia
DIETETYKA DZIECIĘCACharakteryzuje się nietolerancją glutenu, białka zapasowego znajdującego się w zbożach. Gluten, który w tym przypadku jest toksyczny i doprowadza do zaniku kosmków jelita cienkiego, niewielkich wypustek błony śluzowej...

Problem z jedzeniem
DIETETYKA DZIECIĘCACo w przypadku, gdy niechęć do jedzenia się nasila, dziecko odmawia spożycia posiłku?