DIETETYKA DZIECIĘCA

Neofobia rozwojowa

Neofobia rozwojowa

Neofobia pokarmowa jest naturalnym etapem rozwoju człowieka. Pierwsze oznaki neofobii możemy już zaobserwować pod koniec 1 roku życia dziecka, ale częściej obserwujemy go w 2-3 roku życia dziecka i trwa do 5-6 roku życia.

Kwasy omega-3

Kwasy omega-3

Kwasy tłuszczowe omega 3 są wspierciem dla układu immunologicznego i pomagają w walce z infekcjami, obniżają stany zapalne i są szczególnie polecane dzieciom, których organizm pracuje bardzo intensywnie przed nabyciem odporności

Ile dzieci powinny zjadać?

Ile dzieci powinny zjadać?

Dziś przyjrzymy się kwestii ilości posiłków u dzieci powyżej 1. Roku życia. Pokaże, że nie musisz biegać za swoim maluchem z łyżką, by choć trochę skubnął.

Zmiany preferencji żywieniowych u dzieci

Zmiany preferencji żywieniowych u dzieci

To coraz częstszy dylemat, z którym rodzice wraz z dziećmi zgłaszają się do gabinetu dietetyka.

Prawdy i mity o glutenie

Prawdy i mity o glutenie

Skonfrontujemy z rzeczywistością najczęściej powtarzane informacje dotyczące popularnego tematu związanego ze spożywaniem produktów z glutenem.

MINDFUL EATING

MINDFUL EATING

Jest to część praktyki mindfulness. Dowiedz się czym jest „uważne jedzenie”?

Światem rządzą drobnoustroje

Światem rządzą drobnoustroje

To absolutnie najstarsze formy życia na Ziemi, człowiek nie jest w stanie bez nich funckjonować.

Jelito drażliwe

Jelito drażliwe

Czynnościowe schorzenie okrężnicy, które ma charakter długotrwały i o zmiennym nasileniu. Jak sobie z nim poradzić?

Mizofonia

Mizofonia

Gdy odgłosy jedzenia bolą...

Problem z jedzeniem

Problem z jedzeniem

Co w przypadku, gdy niechęć do jedzenia się nasila, dziecko odmawia spożycia posiłku?

(NIE)Jedz do syta

(NIE)Jedz do syta

Dobrze byłoby zakończyć posiłek z lekkim uczyciem sytości, nie doprowadzając do sytuacji, gdy zjedliśmy za dużo.

Probiotyki w stresie

Probiotyki w stresie

Stresu doświadcza każdy z nas, zwłaszcza codziennym pędzącym, ekspresowym i nerwowym stylu życia.

Miód to cud

Miód to cud

Produkt, po który wielu z nas lubi sięgać, przede wszystkim ze względu na jego walory smakowe, ale poza tym ważne są również jego wartości odżywcze i pielęgnacyjne.

Dieta śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska zyskuje na popularności za sprawą tego jak zbawienny wpływ ma na organizm człowieka w przypadku niektórych chorób.

Dieta regeneracyjna

Dieta regeneracyjna

Po ciąży każda kobieta powinna zadbać o siebie i swój organizm tak samo jak w ciąży, dlatego że musi się on odbudować i zregenerować.

Dieta redukcyjna

Dieta redukcyjna

Dowiedz się jak może wyglądać zdrowa i zbilansowana dieta i na co warto zwrócić uwagę.

Atopowe zapalenie skóry

Atopowe zapalenie skóry

Jest to rodzaj schorzenia zapalnego, niezakaźnego o przewlekłym i nawrotowym charakterze, który związany jest z nadwrażliwością miejscową na pewne substancje, pokarmy, bakterie, grzyby i inne. Najczęściej jest ona uwarunkowana genetycznie.

Nawodnienie

Nawodnienie

Zapotrzebowanie na płyny jest indywidualne, zależy od potliwości, warunków atmosferycznych, wieku, chorób, przyjmowanych leków, aktywności fizycznej i czasu trwania wysiłku.

Woda smakowa

Woda smakowa

Wiele osób niechętnie sięga po zwykłą wodę, często zastępując ją innymi płynami. Część z nich wypija duże ilości wody smakowej. Czy to dobry zamiennik?

Endometrioza a żywienie

Endometrioza a żywienie

Endometrioza charakteryzuje się wzrostem tkanki endometrium poza jamą macicy. Komórki wędrują za pomocą układu krwionośnego i limfatycznego do innych tkanek, w większości do jamy otrzewnej, ale zdarza się też, że do płuc oraz naczyń krwionośnych.

Szpinak

Szpinak

Można jego oddziaływanie na organizm określić mianem – holistycznego.

JOD

JOD

Pierwiastek chemiczny z grupy fluorowców, który w niewielkich ilościach jest niezbędny do życia.

Witamina A

Witamina A

Niedobór witaminy A może mieć duży wpływ na stan naszego zdrowia. Problem pojawia się, gdy zbyt małą jej ilość dostarczamy w pożywieniu lub gdy mamy do czynienia z zaburzeniem jej metabolizmu w organizmie.

Dieta w osteoporozie

Dieta w osteoporozie

To schorzenie szkieletu, które charakteryzuje się niską gęstością mineralną kości, co doprowadza do obniżenia jakości tkanki kostnej.

Właściwości CZYSTKA

Właściwości CZYSTKA

Czystek to jedna z roślin o silniejszym działaniu, które są nam znane.

Jedzenie kompulsywne

Jedzenie kompulsywne

Kompulsywne objadanie to brak kontroli nad ilością i tempem spożywanych posiłków w ciągu dnia. To zaburzenie odżywiania, które skupia się na niekontrolowanym spożywaniu dużych ilości jedzenia bez odczuwania fizycznego głodu.

Choroba Hashimoto a dieta

Choroba Hashimoto a dieta

Osoby zmagające się z niedoczynnością tarczycy oraz chorobę Hashimoto często zmagają się ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu LDL i trójglicerydów, a także ze zwiększoną masą ciała. I tu wkracza dieta!

Zespół jelita nadwrażliwego

Zespół jelita nadwrażliwego

Zespół jelita nadwrażliwego (IBS) to zaburzenie czynnościowe, którego charakterystycznymi cechami są: nawracający ból brzucha oraz zaburzenia rytmu wypróżnień. 

Olej lniany

Olej lniany

Jest to olej, który bogaty jest w wiele wartościowych składników i znajdzie zastosowanie w wielu dolegliwościach. Poznajcie go!

Kilka kilogramów za dużo

Kilka kilogramów za dużo

Problem ze zrzuceniem kilku zbędnych kilogramów to temat bardzo na czasie!  Pewnie zastanawiasz się czemu innym się udaje, a Ty wciąż tkwisz w błędnym kole. 

Pierwsza wizyta u Dietetyka

Pierwsza wizyta u Dietetyka

Jeśli masz problem z doborem diety, zmagasz się z różnymi chorobami, nie wiesz jak stracić zbędne kilogramy, chcesz się czuć zdrowsza/y, pełna/y sił witalnych i dostać zastrzyk energii, z przysłowiowym „kopniakiem” do działania, to pomoc dietetyka jest właśnie dla Ciebie!

Otyłość a choroba zwyrodnieniowa

Otyłość a choroba zwyrodnieniowa

Jeśli waga ciała jest niewłaściwa w stosunku do naszego wzrostu, może to prowadzić do mechanicznych uszkodzeń chrząstki stawowej. Ponadto często pojawia się sztywność stawów oraz ból.

Szparagi

Szparagi

Jest to warzywo, które naturalnie występuje w klimacie śródziemnomorskim. Jednak znaleźć możemy je prawie wszędzie. Częścią jadalną są młode pędy, inaczej nazywane wypustkami szparagów.

Dietetyka - Orzechy włoskie

Dietetyka - Orzechy włoskie

Orzechy włoskie to skarbnica składników, które mają bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie...

Dietetyka - Krzem, pierwiastek życia

Dietetyka - Krzem, pierwiastek życia

Jeżeli krzemu w organizmie jest za mało, ludzki organizm przestaje funkcjonować prawidłowo, pojawiają się zaburzenia, zwłaszcza w metabolizmie tkanki łącznej, którą znajdziemy m.in. w: naczyniach krwionośnych, krwi czy naczyniach limfatycznych i większości narządów. Także komunikacja między ciałem a mózgiem jest zaburzona...

Dietetyka - Zdrowa naturalna dieta

Dietetyka - Zdrowa naturalna dieta

Podstawa to dobry plan! Żeby nie kupować zbędnych rzeczy, warto sobie zrobić kilkudniowy bądź tygodniowy spis produktów, które będą potrzebne do przygotowania posiłków i jako zdrowe przekąski...

Dietetyka - Celiakia

Dietetyka - Celiakia

Charakteryzuje się nietolerancją glutenu, białka zapasowego znajdującego się w zbożach. Gluten, który w tym przypadku jest toksyczny i doprowadza do zaniku kosmków jelita cienkiego, niewielkich wypustek błony śluzowej...

Dietetyka - Żelazo

Dietetyka - Żelazo

Niedobór żelaza w początkowym okresie życia może powodować problemy z rozwojem psychosomatycznym oraz z zachowaniem i nauką.

Dietetyka - Mleko modyfikowane

Dietetyka - Mleko modyfikowane

Podczas karmienia naturalnego zaspokajane jest zapotrzebowanie dziecka na wszystkie składniki odżywcze, dzięki czemu dziecko może rozwijać się we właściwy sposób, ale także jest pierwszym bodźcem formującym umiejętność interakcji społecznej. 

Obwisła skóra - dietetyka.

Obwisła skóra - dietetyka.

Jednak można starać się zapobiec powstaniu tego nieestetycznego problemu, tak by mieć dobre samopoczucie, czuć się dobrze ze swoim ciałem i nie ukrywać się pod workowatymi ubraniami.

Dietetyka - Kukurydza

Dietetyka - Kukurydza

Ziarno kukurydzy zawiera składziki takie jak białko, tłuszcz, węglowodany, beta-karoten, B1, B2, E, PP i C. Znajdziemy w niej dużo witamin z grupy B, przede wszystkim tiaminę i niacynę, ale także minerały: sód, potas, wapń, fosfor, żelazo, magnez, miedź, nikiel, cynk, chrom oraz selen...

Dietetyka - Atopowe Zapalenie Skóry

Dietetyka - Atopowe Zapalenie Skóry

Podczas leczenia AZS ważna okazuje się dobrze dobrana dieta. Polega na usunięciu tych produktów, które powodują niewłaściwą reakcję ze strony układu immunologicznego...

Dietetyka - Probiotyki

Dietetyka - Probiotyki

W naszym życiu jest ciagle wojna postu z karnawałem, tj raz jesteśmy na normalnej diecie, a raz imprezujemy i podlegamy słabością...

Dietetyka - Neofobia

Dietetyka - Neofobia

Czy dziecko nie chce jeść nowych produktów? Lub produktów, które już jadło, ale kupowano je w innym sklepie więc ma inne opakowanie?

Dietetyka - Jelita - informacje ogólne

Dietetyka - Jelita - informacje ogólne

Jelito grube jest uważane za ważny, a może nawet najważniejszy organ ludzkiego organizmu. Nazywane bywa nawet drugim mózgiem, ponieważ jego rolą jest nie tylko wchłanianie substancji odżywczych i formowanie kału. Ma dużo więcej "do powiedzenia".

Dietetyka - Nadwaga i otyłość

Dietetyka - Nadwaga i otyłość

Warto wiedzieć, że nie są to tylko problemy natury estetycznej – jest to znacznie bardziej złożony problem, który może doprowadzić niestety nawet do śmierci. 

Dietetyka - Pasożyty

Dietetyka - Pasożyty

Parazytologią zainteresowałem się już 10 lat temu. Stwierdziłem na logikę, że skoro jest na zewnątrz miliony mrówek i korników i roztoczy, to musi być wewnątrz nas także ich miliony...

Dietetyka - Złoty eliksir natury

Dietetyka - Złoty eliksir natury

Zawarte w oleju rzepakowym nienasycone kwasy tłuszczowe wspierają pracę serca, układu krwionośnego, nerek, mózgu, pomagają utrzymać odpowiedni poziom glukozy we krwi oraz poprawiają stan skóry i jej kondycję...

Dietetyka - Kwasy tłuszczowe

Dietetyka - Kwasy tłuszczowe

Ćwiczysz chudniesz, inwestujesz w siebie, a czy inwestujesz w prawidłowe funkcjonowanie Twojej łepetynki? 
Jest to najważniejszy „mięsień „w naszym organizmie - bo jest prowodyrem wszelkich czynności świadomych jak i nieświadomych 

Dietetyka - Nasiona Chia

Dietetyka - Nasiona Chia

Według badań jest to roślina charakteryzująca się cennym składem odżywczym, zawiera duże pokłady wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, błonnika pokarmowego, witamin, składników mineralnych oraz związków działających antyoksydacyjnie. 

Dietetyka - Naturalne suplementy

Dietetyka - Naturalne suplementy

Czyli wszystko to co okazuje się mieć dobroczynny wpływ podczas, gdy zmagamy się z bólem brzucha, niestrawnością oraz innymi problemami związanymi z pracą układu żołądkowo – jelitowego.