DIETETYKA DZIECIĘCA
Neofobia rozwojowa
Neofobia pokarmowa jest naturalnym etapem rozwoju człowieka. Pierwsze oznaki neofobii możemy już zaobserwować pod koniec 1 roku życia dziecka, ale częściej obserwujemy go w 2-3 roku życia dziecka i trwa do 5-6 roku życia.
Kwasy omega-3
Kwasy tłuszczowe omega 3 są wspierciem dla układu immunologicznego i pomagają w walce z infekcjami, obniżają stany zapalne i są szczególnie polecane dzieciom, których organizm pracuje bardzo intensywnie przed nabyciem odporności
Ile dzieci powinny zjadać?
Dziś przyjrzymy się kwestii ilości posiłków u dzieci powyżej 1. Roku życia. Pokaże, że nie musisz biegać za swoim maluchem z łyżką, by choć trochę skubnął.
Zmiany preferencji żywieniowych u dzieci
To coraz częstszy dylemat, z którym rodzice wraz z dziećmi zgłaszają się do gabinetu dietetyka.
Prawdy i mity o glutenie
Skonfrontujemy z rzeczywistością najczęściej powtarzane informacje dotyczące popularnego tematu związanego ze spożywaniem produktów z glutenem.
MINDFUL EATING
Jest to część praktyki mindfulness. Dowiedz się czym jest „uważne jedzenie”?
Światem rządzą drobnoustroje
To absolutnie najstarsze formy życia na Ziemi, człowiek nie jest w stanie bez nich funckjonować.
Jelito drażliwe
Czynnościowe schorzenie okrężnicy, które ma charakter długotrwały i o zmiennym nasileniu. Jak sobie z nim poradzić?
Mizofonia
Gdy odgłosy jedzenia bolą...
Problem z jedzeniem
Co w przypadku, gdy niechęć do jedzenia się nasila, dziecko odmawia spożycia posiłku?
(NIE)Jedz do syta
Dobrze byłoby zakończyć posiłek z lekkim uczyciem sytości, nie doprowadzając do sytuacji, gdy zjedliśmy za dużo.
Probiotyki w stresie
Stresu doświadcza każdy z nas, zwłaszcza codziennym pędzącym, ekspresowym i nerwowym stylu życia.
Miód to cud
Produkt, po który wielu z nas lubi sięgać, przede wszystkim ze względu na jego walory smakowe, ale poza tym ważne są również jego wartości odżywcze i pielęgnacyjne.
Dieta śródziemnomorska
Dieta śródziemnomorska zyskuje na popularności za sprawą tego jak zbawienny wpływ ma na organizm człowieka w przypadku niektórych chorób.
Dieta regeneracyjna
Po ciąży każda kobieta powinna zadbać o siebie i swój organizm tak samo jak w ciąży, dlatego że musi się on odbudować i zregenerować.
Dieta redukcyjna
Dowiedz się jak może wyglądać zdrowa i zbilansowana dieta i na co warto zwrócić uwagę.
Atopowe zapalenie skóry
Jest to rodzaj schorzenia zapalnego, niezakaźnego o przewlekłym i nawrotowym charakterze, który związany jest z nadwrażliwością miejscową na pewne substancje, pokarmy, bakterie, grzyby i inne. Najczęściej jest ona uwarunkowana genetycznie.
Nawodnienie
Zapotrzebowanie na płyny jest indywidualne, zależy od potliwości, warunków atmosferycznych, wieku, chorób, przyjmowanych leków, aktywności fizycznej i czasu trwania wysiłku.
Woda smakowa
Wiele osób niechętnie sięga po zwykłą wodę, często zastępując ją innymi płynami. Część z nich wypija duże ilości wody smakowej. Czy to dobry zamiennik?
Endometrioza a żywienie
Endometrioza charakteryzuje się wzrostem tkanki endometrium poza jamą macicy. Komórki wędrują za pomocą układu krwionośnego i limfatycznego do innych tkanek, w większości do jamy otrzewnej, ale zdarza się też, że do płuc oraz naczyń krwionośnych.
Szpinak
Można jego oddziaływanie na organizm określić mianem – holistycznego.
JOD
Pierwiastek chemiczny z grupy fluorowców, który w niewielkich ilościach jest niezbędny do życia.
Witamina A
Niedobór witaminy A może mieć duży wpływ na stan naszego zdrowia. Problem pojawia się, gdy zbyt małą jej ilość dostarczamy w pożywieniu lub gdy mamy do czynienia z zaburzeniem jej metabolizmu w organizmie.
Dieta w osteoporozie
To schorzenie szkieletu, które charakteryzuje się niską gęstością mineralną kości, co doprowadza do obniżenia jakości tkanki kostnej.
Właściwości CZYSTKA
Czystek to jedna z roślin o silniejszym działaniu, które są nam znane.
Jedzenie kompulsywne
Kompulsywne objadanie to brak kontroli nad ilością i tempem spożywanych posiłków w ciągu dnia. To zaburzenie odżywiania, które skupia się na niekontrolowanym spożywaniu dużych ilości jedzenia bez odczuwania fizycznego głodu.
Choroba Hashimoto a dieta
Osoby zmagające się z niedoczynnością tarczycy oraz chorobę Hashimoto często zmagają się ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu LDL i trójglicerydów, a także ze zwiększoną masą ciała. I tu wkracza dieta!
Zespół jelita nadwrażliwego
Zespół jelita nadwrażliwego (IBS) to zaburzenie czynnościowe, którego charakterystycznymi cechami są: nawracający ból brzucha oraz zaburzenia rytmu wypróżnień.
Olej lniany
Jest to olej, który bogaty jest w wiele wartościowych składników i znajdzie zastosowanie w wielu dolegliwościach. Poznajcie go!
Kilka kilogramów za dużo
Problem ze zrzuceniem kilku zbędnych kilogramów to temat bardzo na czasie! Pewnie zastanawiasz się czemu innym się udaje, a Ty wciąż tkwisz w błędnym kole.
Pierwsza wizyta u Dietetyka
Jeśli masz problem z doborem diety, zmagasz się z różnymi chorobami, nie wiesz jak stracić zbędne kilogramy, chcesz się czuć zdrowsza/y, pełna/y sił witalnych i dostać zastrzyk energii, z przysłowiowym „kopniakiem” do działania, to pomoc dietetyka jest właśnie dla Ciebie!
Otyłość a choroba zwyrodnieniowa
Jeśli waga ciała jest niewłaściwa w stosunku do naszego wzrostu, może to prowadzić do mechanicznych uszkodzeń chrząstki stawowej. Ponadto często pojawia się sztywność stawów oraz ból.
Szparagi
Jest to warzywo, które naturalnie występuje w klimacie śródziemnomorskim. Jednak znaleźć możemy je prawie wszędzie. Częścią jadalną są młode pędy, inaczej nazywane wypustkami szparagów.
Dietetyka - Orzechy włoskie
Orzechy włoskie to skarbnica składników, które mają bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie...
Dietetyka - Krzem, pierwiastek życia
Jeżeli krzemu w organizmie jest za mało, ludzki organizm przestaje funkcjonować prawidłowo, pojawiają się zaburzenia, zwłaszcza w metabolizmie tkanki łącznej, którą znajdziemy m.in. w: naczyniach krwionośnych, krwi czy naczyniach limfatycznych i większości narządów. Także komunikacja między ciałem a mózgiem jest zaburzona...
Dietetyka - Zdrowa naturalna dieta
Podstawa to dobry plan! Żeby nie kupować zbędnych rzeczy, warto sobie zrobić kilkudniowy bądź tygodniowy spis produktów, które będą potrzebne do przygotowania posiłków i jako zdrowe przekąski...
Dietetyka - Celiakia
Charakteryzuje się nietolerancją glutenu, białka zapasowego znajdującego się w zbożach. Gluten, który w tym przypadku jest toksyczny i doprowadza do zaniku kosmków jelita cienkiego, niewielkich wypustek błony śluzowej...
Dietetyka - Żelazo
Niedobór żelaza w początkowym okresie życia może powodować problemy z rozwojem psychosomatycznym oraz z zachowaniem i nauką.
Dietetyka - Mleko modyfikowane
Podczas karmienia naturalnego zaspokajane jest zapotrzebowanie dziecka na wszystkie składniki odżywcze, dzięki czemu dziecko może rozwijać się we właściwy sposób, ale także jest pierwszym bodźcem formującym umiejętność interakcji społecznej.
Obwisła skóra - dietetyka.
Jednak można starać się zapobiec powstaniu tego nieestetycznego problemu, tak by mieć dobre samopoczucie, czuć się dobrze ze swoim ciałem i nie ukrywać się pod workowatymi ubraniami.
Dietetyka - Kukurydza
Ziarno kukurydzy zawiera składziki takie jak białko, tłuszcz, węglowodany, beta-karoten, B1, B2, E, PP i C. Znajdziemy w niej dużo witamin z grupy B, przede wszystkim tiaminę i niacynę, ale także minerały: sód, potas, wapń, fosfor, żelazo, magnez, miedź, nikiel, cynk, chrom oraz selen...
Dietetyka - Atopowe Zapalenie Skóry
Podczas leczenia AZS ważna okazuje się dobrze dobrana dieta. Polega na usunięciu tych produktów, które powodują niewłaściwą reakcję ze strony układu immunologicznego...
Dietetyka - Probiotyki
W naszym życiu jest ciagle wojna postu z karnawałem, tj raz jesteśmy na normalnej diecie, a raz imprezujemy i podlegamy słabością...
Dietetyka - Neofobia
Czy dziecko nie chce jeść nowych produktów? Lub produktów, które już jadło, ale kupowano je w innym sklepie więc ma inne opakowanie?
Dietetyka - Jelita - informacje ogólne
Jelito grube jest uważane za ważny, a może nawet najważniejszy organ ludzkiego organizmu. Nazywane bywa nawet drugim mózgiem, ponieważ jego rolą jest nie tylko wchłanianie substancji odżywczych i formowanie kału. Ma dużo więcej "do powiedzenia".
Dietetyka - Nadwaga i otyłość
Warto wiedzieć, że nie są to tylko problemy natury estetycznej – jest to znacznie bardziej złożony problem, który może doprowadzić niestety nawet do śmierci.
Dietetyka - Pasożyty
Parazytologią zainteresowałem się już 10 lat temu. Stwierdziłem na logikę, że skoro jest na zewnątrz miliony mrówek i korników i roztoczy, to musi być wewnątrz nas także ich miliony...
Dietetyka - Złoty eliksir natury
Zawarte w oleju rzepakowym nienasycone kwasy tłuszczowe wspierają pracę serca, układu krwionośnego, nerek, mózgu, pomagają utrzymać odpowiedni poziom glukozy we krwi oraz poprawiają stan skóry i jej kondycję...
Dietetyka - Kwasy tłuszczowe
Ćwiczysz chudniesz, inwestujesz w siebie, a czy inwestujesz w prawidłowe funkcjonowanie Twojej łepetynki?
Jest to najważniejszy „mięsień „w naszym organizmie - bo jest prowodyrem wszelkich czynności świadomych jak i nieświadomych
Dietetyka - Nasiona Chia
Według badań jest to roślina charakteryzująca się cennym składem odżywczym, zawiera duże pokłady wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, błonnika pokarmowego, witamin, składników mineralnych oraz związków działających antyoksydacyjnie.
Dietetyka - Naturalne suplementy
Czyli wszystko to co okazuje się mieć dobroczynny wpływ podczas, gdy zmagamy się z bólem brzucha, niestrawnością oraz innymi problemami związanymi z pracą układu żołądkowo – jelitowego.