Miód to cud

Miód to produkt, po który wielu z nas lubi sięgać, przede wszystkim ze względu na jego walory smakowe, ale poza tym ważne są również jego wartości odżywcze i pielęgnacyjne. Już wieki temu doceniano jego zalety i działanie. Więc i Wy możecie poczuć się jak Kleopatra, która korzystała ponoć np. z rytuałów opartych na miodzie. Może kąpiel?
Miód wykazuje działanie przeciwdrobnoustrojowe. Już w starożytności wykorzystywano go do zwalczania infekcji i w leczeniu ran. Dzięki aktywności oksydazy glukozowej, czyli enzymu który pszczoły dodają do zebranego nektaru lub spadzi, miód może wpływać na ok. 60 typów bakterii, wirusów oraz grzybów. Pszczoły przekazują także w swojej wydzielinie własny lizozym, enzym o silnych właściwościach odpornościowych.
Co ciekawe, najsilniejsze działanie wykazują miody o ciemnej barwie takie jak np. gryczany, wrzosowy czy leśny. Należy również podkreślić, że miód wykazuje właściwości przeciwdrobnoustrojowe już w niskich stężeniach. W przypadku bakterii wykazuje działanie bakteriostatyczne, w wyższych zaś bakteriobójcze. Należy jednak zwrócić uwagę na jego przechowywanie i podawanie. W temp. powyżej 40 st. C nadtlenek wodoru traci swoje aktywności. Podobny wpływ ma również światło słoneczne.
Do tego miód ma działanie antyrodnikowe, neutralizujące nadmiar wolnych rodników tlenowych, głównie dzięki zawartości polifenoli. Na efektywność i w tym przypadku wpływa forma podania miodu. Uznaje się, że najwyższą można uzyskać, podając go rozpuszczonego w letniej wodzie.
Poza działaniem przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym jest przede wszystkim źródłem łatwo przyswajalnych cukrów prostych, ale o bardzo korzystnym profilu. Same oligosacharydy miodu wykazują działanie probiotyczne, stymulujące wzrosty np. Streptococcus thermophilus.
Dla urody też coś się znajdzie. Miód jest doskonały składnikiem np. kremów, maseczek itp. ponieważ wykazuje działanie nawilżające, należy do humektantów, czyli substancji odpowiadających za wiązanie wody. Uważa się także, że miód może pośrednio modulować aktywność fibroblastów i samego kolagenu.
Nie wiesz jak można urozmaicić dietę o miód? Zapraszamy do Sonii, naszego dietetyka!
Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie
<< POWRÓT
Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA

Dietetyka - Złoty eliksir natury
DIETETYKA DZIECIĘCAZawarte w oleju rzepakowym nienasycone kwasy tłuszczowe wspierają pracę serca, układu krwionośnego, nerek, mózgu, pomagają utrzymać odpowiedni poziom glukozy we krwi oraz poprawiają stan skóry i jej kondycję...

Otyłość a choroba zwyrodnieniowa
DIETETYKA DZIECIĘCAJeśli waga ciała jest niewłaściwa w stosunku do naszego wzrostu, może to prowadzić do mechanicznych uszkodzeń chrząstki stawowej. Ponadto często pojawia się sztywność stawów oraz ból.

Szparagi
DIETETYKA DZIECIĘCAJest to warzywo, które naturalnie występuje w klimacie śródziemnomorskim. Jednak znaleźć możemy je prawie wszędzie. Częścią jadalną są młode pędy, inaczej nazywane wypustkami szparagów.

Dietetyka - Orzechy włoskie
DIETETYKA DZIECIĘCAOrzechy włoskie to skarbnica składników, które mają bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie...