Dieta śródziemnomorska
Słyszeliście o diecie śródziemnomorskiej? Słowo „dieta” w nazwie może delikatnie wprowadzać niezrozumienie, ponieważ chodzi tu przede wszystkim o pewną filozofię żywienia, która może towarzyszyć nam przez całe życie. Czyli nie jest to dieta odchudzająca, ale jak niektórzy nazywają ten sposób odżywiania się – dieta naturalna.
Mieszkańcy południowej Francji, Włoch czy Hiszpanii z powodu ciepłego i wilgotnego klimatu wypracowali w sobie takie właśnie nawyki żywieniowe. Nawyki bazujące na dużej ilości warzyw, kasz, owoców, produktów pełnoziarnistych. Kluczową rolę w przygotowywanych potrawach odgrywają ryby i owoce morza. Składnikiem niezbędnym jest oczywiście także oliwa z oliwek, bardzo dobre źródło tłuszczu.
Dieta śródziemnomorska zyskuje na popularności za sprawą tego jak zbawienny wpływ ma na organizm człowieka w przypadku niektórych chorób (co potwierdzają badania naukowe) takich jak: miażdżyca, cukrzyca, demencja, choroby stawów.
Mamy nadzieję, że jesteście zainteresowani tym, żeby poznać bliżej zasady diety śródziemnomorskiej. Jeśli tak, to zaczynamy.
1. Najważniejsze jest ograniczenie spożywania mięsa, wędlin, tłustych serów i mleka.
2. Unikanie smażenia w wysokiej temperaturze.
3. Nawadnianie, picie dużej ilości wody jest absolutną podstawą. Koniecznie postarajcie się wypracować w sobie nawyk częstego sięgania po szklankę wody.
4. Spożywanie produktów najmniej przetworzonych.
5. Spożywanie dużej ilości ryb oraz owoców morza.
6. Używanie dużej ilości ziół, naturalnych przypraw – ograniczenie soli!
7. Spożywanie dużej ilości warzyw i owoców w każdym posiłku.
Poniższy przepis jest na dwie porcje, więc możecie przygotować go nie tylko dla siebie.
Bakłażan faszerowany kaszą i mozzarellą
Co Ci będzie potrzebne:
• Bakłażan – 2 szt.
• Pieczarki – 4 szt.
• Ser mozzarella – porcja z jednego opakowania (jedna kulka)
• Pomidory krojone ok. 100g.
• Kasza jaglana – ok. 7 łyżek
• Oliwa z oliwek – 2 łyżki
• 2 ząbki czosnku
• Przyprawy: oregano, bazylia, pieprz czarny, sól
Kaszę gotujemy, twardość tak jak lubisz, w wodzie ze szczyptą soli. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek wraz z rozgniecionym czosnkiem. Następnie dodajemy drobno posiekane pieczarki. Kolejno dodajemy pomidory i zioła. Doprowadzamy do zagęszczenia sosu. Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i pokrojoną w kostkę mozzarellę. Bakłażany przecinamy wzdłuż na połowę i wydrążamy część miąższu, by zrobić miejsce na farsz. Tak przygotowane bakłażany układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C. Pieczemy ok. 30min, aż będą miękkie.
Jedną z zasad diety śródziemnomorskiej jest celebrowanie posiłków, wspólnie spędzanego czasu.
Każdego kto chciałby się zapisać na pierwszą wizytę dietetyczną do Sonii Orszulak zapraszamy do kontaktu.
Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie
<< POWRÓT
Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA
Zmiany preferencji żywieniowych u dzieci
DIETETYKA DZIECIĘCATo coraz częstszy dylemat, z którym rodzice wraz z dziećmi zgłaszają się do gabinetu dietetyka.
Prawdy i mity o glutenie
DIETETYKA DZIECIĘCASkonfrontujemy z rzeczywistością najczęściej powtarzane informacje dotyczące popularnego tematu związanego ze spożywaniem produktów z glutenem.
Dietetyka - Mleko modyfikowane
DIETETYKA DZIECIĘCAPodczas karmienia naturalnego zaspokajane jest zapotrzebowanie dziecka na wszystkie składniki odżywcze, dzięki czemu dziecko może rozwijać się we właściwy sposób, ale także jest pierwszym bodźcem formującym umiejętność interakcji społecznej.
Dietetyka - Krzem, pierwiastek życia
DIETETYKA DZIECIĘCAJeżeli krzemu w organizmie jest za mało, ludzki organizm przestaje funkcjonować prawidłowo, pojawiają się zaburzenia, zwłaszcza w metabolizmie tkanki łącznej, którą znajdziemy m.in. w: naczyniach krwionośnych, krwi czy naczyniach limfatycznych i większości narządów. Także komunikacja między ciałem a mózgiem jest zaburzona...