Dieta śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska

Słyszeliście o diecie śródziemnomorskiej? Słowo „dieta” w nazwie może delikatnie wprowadzać niezrozumienie, ponieważ chodzi tu przede wszystkim o pewną filozofię żywienia, która może towarzyszyć nam przez całe życie. Czyli nie jest to dieta odchudzająca, ale jak niektórzy nazywają ten sposób odżywiania się – dieta naturalna.

Mieszkańcy południowej Francji, Włoch czy Hiszpanii z powodu ciepłego i wilgotnego klimatu wypracowali w sobie takie właśnie nawyki żywieniowe. Nawyki bazujące na dużej ilości warzyw, kasz, owoców, produktów pełnoziarnistych. Kluczową rolę w przygotowywanych potrawach odgrywają ryby i owoce morza. Składnikiem niezbędnym jest oczywiście także oliwa z oliwek, bardzo dobre źródło tłuszczu.

Dieta śródziemnomorska zyskuje na popularności za sprawą tego jak zbawienny wpływ ma na organizm człowieka w przypadku niektórych chorób (co potwierdzają badania naukowe) takich jak: miażdżyca, cukrzyca, demencja, choroby stawów.

Mamy nadzieję, że jesteście zainteresowani tym, żeby poznać bliżej zasady diety śródziemnomorskiej. Jeśli tak, to zaczynamy.

1. Najważniejsze jest ograniczenie spożywania mięsa, wędlin, tłustych serów i mleka.

2. Unikanie smażenia w wysokiej temperaturze.

3. Nawadnianie, picie dużej ilości wody jest absolutną podstawą. Koniecznie postarajcie się wypracować w sobie nawyk częstego sięgania po szklankę wody.

4. Spożywanie produktów najmniej przetworzonych.

5. Spożywanie dużej ilości ryb oraz owoców morza.

6. Używanie dużej ilości ziół, naturalnych przypraw – ograniczenie soli!

7. Spożywanie dużej ilości warzyw i owoców w każdym posiłku.

Poniższy przepis jest na dwie porcje, więc możecie przygotować go nie tylko dla siebie.

Bakłażan faszerowany kaszą i mozzarellą

Co Ci będzie potrzebne:

• Bakłażan – 2 szt.

• Pieczarki – 4 szt.

• Ser mozzarella – porcja z jednego opakowania (jedna kulka)

• Pomidory krojone ok. 100g.

• Kasza jaglana – ok. 7 łyżek

• Oliwa z oliwek – 2 łyżki

• 2 ząbki czosnku

• Przyprawy: oregano, bazylia, pieprz czarny, sól

Kaszę gotujemy, twardość tak jak lubisz, w wodzie ze szczyptą soli. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek wraz z rozgniecionym czosnkiem. Następnie dodajemy drobno posiekane pieczarki. Kolejno dodajemy pomidory i zioła. Doprowadzamy do zagęszczenia sosu. Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i pokrojoną w kostkę mozzarellę. Bakłażany przecinamy wzdłuż na połowę i wydrążamy część miąższu, by zrobić miejsce na farsz. Tak przygotowane bakłażany układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C. Pieczemy ok. 30min, aż będą miękkie.

Jedną z zasad diety śródziemnomorskiej jest celebrowanie posiłków, wspólnie spędzanego czasu.

Każdego kto chciałby się zapisać na pierwszą wizytę dietetyczną do Sonii Orszulak zapraszamy do kontaktu.

Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie


<< POWRÓT

Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA

Jedzenie kompulsywne

Jedzenie kompulsywne

DIETETYKA DZIECIĘCA

Kompulsywne objadanie to brak kontroli nad ilością i tempem spożywanych posiłków w ciągu dnia. To zaburzenie odżywiania, które skupia się na niekontrolowanym spożywaniu dużych ilości jedzenia bez odczuwania fizycznego głodu.

Dietetyka - Orzechy włoskie

Dietetyka - Orzechy włoskie

DIETETYKA DZIECIĘCA

Orzechy włoskie to skarbnica składników, które mają bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie...

Atopowe zapalenie skóry

Atopowe zapalenie skóry

DIETETYKA DZIECIĘCA

Jest to rodzaj schorzenia zapalnego, niezakaźnego o przewlekłym i nawrotowym charakterze, który związany jest z nadwrażliwością miejscową na pewne substancje, pokarmy, bakterie, grzyby i inne. Najczęściej jest ona uwarunkowana genetycznie.

JOD

JOD

DIETETYKA DZIECIĘCA

Pierwiastek chemiczny z grupy fluorowców, który w niewielkich ilościach jest niezbędny do życia.