Dieta śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska

Słyszeliście o diecie śródziemnomorskiej? Słowo „dieta” w nazwie może delikatnie wprowadzać niezrozumienie, ponieważ chodzi tu przede wszystkim o pewną filozofię żywienia, która może towarzyszyć nam przez całe życie. Czyli nie jest to dieta odchudzająca, ale jak niektórzy nazywają ten sposób odżywiania się – dieta naturalna.

Mieszkańcy południowej Francji, Włoch czy Hiszpanii z powodu ciepłego i wilgotnego klimatu wypracowali w sobie takie właśnie nawyki żywieniowe. Nawyki bazujące na dużej ilości warzyw, kasz, owoców, produktów pełnoziarnistych. Kluczową rolę w przygotowywanych potrawach odgrywają ryby i owoce morza. Składnikiem niezbędnym jest oczywiście także oliwa z oliwek, bardzo dobre źródło tłuszczu.

Dieta śródziemnomorska zyskuje na popularności za sprawą tego jak zbawienny wpływ ma na organizm człowieka w przypadku niektórych chorób (co potwierdzają badania naukowe) takich jak: miażdżyca, cukrzyca, demencja, choroby stawów.

Mamy nadzieję, że jesteście zainteresowani tym, żeby poznać bliżej zasady diety śródziemnomorskiej. Jeśli tak, to zaczynamy.

1. Najważniejsze jest ograniczenie spożywania mięsa, wędlin, tłustych serów i mleka.

2. Unikanie smażenia w wysokiej temperaturze.

3. Nawadnianie, picie dużej ilości wody jest absolutną podstawą. Koniecznie postarajcie się wypracować w sobie nawyk częstego sięgania po szklankę wody.

4. Spożywanie produktów najmniej przetworzonych.

5. Spożywanie dużej ilości ryb oraz owoców morza.

6. Używanie dużej ilości ziół, naturalnych przypraw – ograniczenie soli!

7. Spożywanie dużej ilości warzyw i owoców w każdym posiłku.

Poniższy przepis jest na dwie porcje, więc możecie przygotować go nie tylko dla siebie.

Bakłażan faszerowany kaszą i mozzarellą

Co Ci będzie potrzebne:

• Bakłażan – 2 szt.

• Pieczarki – 4 szt.

• Ser mozzarella – porcja z jednego opakowania (jedna kulka)

• Pomidory krojone ok. 100g.

• Kasza jaglana – ok. 7 łyżek

• Oliwa z oliwek – 2 łyżki

• 2 ząbki czosnku

• Przyprawy: oregano, bazylia, pieprz czarny, sól

Kaszę gotujemy, twardość tak jak lubisz, w wodzie ze szczyptą soli. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek wraz z rozgniecionym czosnkiem. Następnie dodajemy drobno posiekane pieczarki. Kolejno dodajemy pomidory i zioła. Doprowadzamy do zagęszczenia sosu. Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i pokrojoną w kostkę mozzarellę. Bakłażany przecinamy wzdłuż na połowę i wydrążamy część miąższu, by zrobić miejsce na farsz. Tak przygotowane bakłażany układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C. Pieczemy ok. 30min, aż będą miękkie.

Jedną z zasad diety śródziemnomorskiej jest celebrowanie posiłków, wspólnie spędzanego czasu.

Każdego kto chciałby się zapisać na pierwszą wizytę dietetyczną do Sonii Orszulak zapraszamy do kontaktu.

Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie


<< POWRÓT

Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA

JOD

JOD

DIETETYKA DZIECIĘCA

Pierwiastek chemiczny z grupy fluorowców, który w niewielkich ilościach jest niezbędny do życia.

Choroba Hashimoto a dieta

Choroba Hashimoto a dieta

DIETETYKA DZIECIĘCA

Osoby zmagające się z niedoczynnością tarczycy oraz chorobę Hashimoto często zmagają się ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu LDL i trójglicerydów, a także ze zwiększoną masą ciała. I tu wkracza dieta!

Dietetyka - Atopowe Zapalenie Skóry

Dietetyka - Atopowe Zapalenie Skóry

DIETETYKA DZIECIĘCA

Podczas leczenia AZS ważna okazuje się dobrze dobrana dieta. Polega na usunięciu tych produktów, które powodują niewłaściwą reakcję ze strony układu immunologicznego...

Nawodnienie

Nawodnienie

DIETETYKA DZIECIĘCA

Zapotrzebowanie na płyny jest indywidualne, zależy od potliwości, warunków atmosferycznych, wieku, chorób, przyjmowanych leków, aktywności fizycznej i czasu trwania wysiłku.