Zespół jelita nadwrażliwego

Ty lub Twój bliski masz zespół jelita nadwrażliwego? Czy wiesz jak ważne jest wówczas postępowanie żywieniowe?
Dziś przyjrzymy się właśnie tematyce żywienia w tej chorobie. Zapraszamy do lektury!
Zaczynając od początku. Zespół jelita nadwrażliwego (IBS) to zaburzenie czynnościowe, którego charakterystycznymi cechami są: nawracający ból brzucha oraz zaburzenia rytmu wypróżnień. Biorąc pod uwagę postępowanie dietetyczne w IBS niezmiennie przodującą rolę wiedzie dieta low FODMAP. Nie jest to pojęcie nowe, dlatego badania kliniczne i relacje empiryczne docierają do szerszego grona odbiorców i można w coraz większym stopniu indywidualizować zalecenia, które opierają się na low FODMAP.
Sama dieta low FODMAP polega przede wszystkim na eliminacji produktów o wysokim potencjale fermentującym. Czas eliminacji trwa od czterech do ośmiu tygodni, po tym okresie dieta zostaje rozszerzana, wprowadzając uprzednio wyeliminowane produkty i oceniając ich indywidualną tolerancję.
Niestety dieta ta jest trudna, niejednokrotnie zwraca się uwagę na jej restrykcyjność i potencjalne deficyty składników pokarmowych. Przewlekłe unikanie składników to także ryzyko dysbiozy jelitowej.
Biorąc pod uwagę powyższe konsekwencje można zauważyć jak ważna jest indywidualizacja zaleceń i dbanie o wysoką wartość odżywczą. Badania pokazują, że niestety dieta u osób z IBS często jest uboga w beta-karoten, retinol, ryboflawinę, wapń, magnez czy fosfor.
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom pacjentów Narodowy Instytut Zdrowia i Doskonałości Klinicznej w Wielkiej Brytanii opublikował informacje dotyczące możliwej modyfikacji diety low FODMAP. Najważniejsze zasady brzmią:
‼️‼️
1. dbanie o regularność spożywanych posiłków
2. zastąpienie produktów opierających się na tradycyjnej pszenicy wyrobami z orkiszu,
3. zmniejszenie spożycia produktów o wysokiej zawartości tłuszczu,
4. ograniczenie konsumpcji cebuli, kapusty i fasoli,
5. odstawienie napojów gazowanych, gumy do żucia, słodzików, których nazwa kończy się na „-ol”,
6. zwiększenie spożycia łusek babki płesznik.
W następnym poście dotyczącym diet low FODMAP dla osób z zespołem jelita nadwrażliwego, zaprezentuję Wam przykładowy jednodniowy jadłospis.
Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie
<< POWRÓT
Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA

JOD
DIETETYKA DZIECIĘCAPierwiastek chemiczny z grupy fluorowców, który w niewielkich ilościach jest niezbędny do życia.

Mizofonia
DIETETYKA DZIECIĘCAGdy odgłosy jedzenia bolą...

Dietetyka - Pasożyty
DIETETYKA DZIECIĘCAParazytologią zainteresowałem się już 10 lat temu. Stwierdziłem na logikę, że skoro jest na zewnątrz miliony mrówek i korników i roztoczy, to musi być wewnątrz nas także ich miliony...

Dietetyka - Nasiona Chia
DIETETYKA DZIECIĘCAWedług badań jest to roślina charakteryzująca się cennym składem odżywczym, zawiera duże pokłady wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, błonnika pokarmowego, witamin, składników mineralnych oraz związków działających antyoksydacyjnie.