Zespół jelita nadwrażliwego

Zespół jelita nadwrażliwego

Ty lub Twój bliski masz zespół jelita nadwrażliwego? Czy wiesz jak ważne jest wówczas postępowanie żywieniowe?

Dziś przyjrzymy się właśnie tematyce żywienia w tej chorobie. Zapraszamy do lektury!

Zaczynając od początku. Zespół jelita nadwrażliwego (IBS) to zaburzenie czynnościowe, którego charakterystycznymi cechami są: nawracający ból brzucha oraz zaburzenia rytmu wypróżnień. Biorąc pod uwagę postępowanie dietetyczne w IBS niezmiennie przodującą rolę wiedzie dieta low FODMAP. Nie jest to pojęcie nowe, dlatego badania kliniczne i relacje empiryczne docierają do szerszego grona odbiorców i można w coraz większym stopniu indywidualizować zalecenia, które opierają się na low FODMAP.

Sama dieta low FODMAP polega przede wszystkim na eliminacji produktów o wysokim potencjale fermentującym. Czas eliminacji trwa od czterech do ośmiu tygodni, po tym okresie dieta zostaje rozszerzana, wprowadzając uprzednio wyeliminowane produkty i oceniając ich indywidualną tolerancję.

Niestety dieta ta jest trudna, niejednokrotnie zwraca się uwagę na jej restrykcyjność i potencjalne deficyty składników pokarmowych. Przewlekłe unikanie składników to także ryzyko dysbiozy jelitowej.

Biorąc pod uwagę powyższe konsekwencje można zauważyć jak ważna jest indywidualizacja zaleceń i dbanie o wysoką wartość odżywczą. Badania pokazują, że niestety dieta u osób z IBS często jest uboga w beta-karoten, retinol, ryboflawinę, wapń, magnez czy fosfor.

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom pacjentów Narodowy Instytut Zdrowia i Doskonałości Klinicznej w Wielkiej Brytanii opublikował informacje dotyczące możliwej modyfikacji diety low FODMAP. Najważniejsze zasady brzmią:

‼️‼️

1. dbanie o regularność spożywanych posiłków

2. zastąpienie produktów opierających się na tradycyjnej pszenicy wyrobami z orkiszu,

3. zmniejszenie spożycia produktów o wysokiej zawartości tłuszczu,

4. ograniczenie konsumpcji cebuli, kapusty i fasoli,

5. odstawienie napojów gazowanych, gumy do żucia, słodzików, których nazwa kończy się na „-ol”,

6. zwiększenie spożycia łusek babki płesznik.

W następnym poście dotyczącym diet low FODMAP dla osób z zespołem jelita nadwrażliwego, zaprezentuję Wam przykładowy jednodniowy jadłospis.

Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie


<< POWRÓT

Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA

Dietetyka - Pasożyty

Dietetyka - Pasożyty

DIETETYKA DZIECIĘCA

Parazytologią zainteresowałem się już 10 lat temu. Stwierdziłem na logikę, że skoro jest na zewnątrz miliony mrówek i korników i roztoczy, to musi być wewnątrz nas także ich miliony...

Dietetyka - Orzechy włoskie

Dietetyka - Orzechy włoskie

DIETETYKA DZIECIĘCA

Orzechy włoskie to skarbnica składników, które mają bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie...

Kwasy omega-3

Kwasy omega-3

DIETETYKA DZIECIĘCA

Kwasy tłuszczowe omega 3 są wspierciem dla układu immunologicznego i pomagają w walce z infekcjami, obniżają stany zapalne i są szczególnie polecane dzieciom, których organizm pracuje bardzo intensywnie przed nabyciem odporności

Jelito drażliwe

Jelito drażliwe

DIETETYKA DZIECIĘCA

Czynnościowe schorzenie okrężnicy, które ma charakter długotrwały i o zmiennym nasileniu. Jak sobie z nim poradzić?