Choroba Hashimoto a dieta
Choroba Hashimoto a dieta
Choroba Hashimoto, czyli przewlekłe limfocytowe zapalenie tarczycy o podłożu autoimmunologicznym to choroba występująca nawet dziewięciokrotnie częściej u kobiet niż u mężczyzn.
Objawy choroby łagodzą zarówno leki, jak i odpowiednia dieta, która pozwala uzupełnić niezbędne składniki pokarmowe i doprowadzić do remisji. Osoby zmagające się z niedoczynnością tarczycy oraz chorobę Hashimoto często zmagają się ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu LDL i trójglicerydów, a także ze zwiększoną masą ciała.
I tu wkracza dieta!
Na co więc warto zwrócić uwagę komponując codzienne posiłki? Oto kilka zaleceń:
- spożywaj produkty bogate w błonnik - są to np. banan, marchew, jabłko, awokado, produkty z pełnego ziarna,
- zwróć uwagę na białko, jeżeli cierpisz na nietolerancję białka mleka, dobrze sprawdzi się białko zwierzęce,
- szukaj zdrowych węglowodanów,
- unikaj cukrów prostych,
- spożywaj ryby, ale nie zbyt duże ilości,
- goitrogeny, znajdujące się np. w brukselce, brokułach, rzodkiewce, truskawkach, batatach, orzeszkach pini, jarmużu,
- wyeliminuj produkty prozapalne jak np. cukier, syrop glukozowy i glukozowo- fruktozowy oraz mocno przetworzone produkty.
Jeżeli zmagasz się z Hashimoto i potrzebujesz wsparcia dietetyka, zapraszamy do Sonii.
Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie
<< POWRÓT
Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA
Obwisła skóra - dietetyka.
DIETETYKA DZIECIĘCAJednak można starać się zapobiec powstaniu tego nieestetycznego problemu, tak by mieć dobre samopoczucie, czuć się dobrze ze swoim ciałem i nie ukrywać się pod workowatymi ubraniami.
Ile dzieci powinny zjadać?
DIETETYKA DZIECIĘCADziś przyjrzymy się kwestii ilości posiłków u dzieci powyżej 1. Roku życia. Pokaże, że nie musisz biegać za swoim maluchem z łyżką, by choć trochę skubnął.
Dietetyka - Kukurydza
DIETETYKA DZIECIĘCAZiarno kukurydzy zawiera składziki takie jak białko, tłuszcz, węglowodany, beta-karoten, B1, B2, E, PP i C. Znajdziemy w niej dużo witamin z grupy B, przede wszystkim tiaminę i niacynę, ale także minerały: sód, potas, wapń, fosfor, żelazo, magnez, miedź, nikiel, cynk, chrom oraz selen...
Dietetyka - Żelazo
DIETETYKA DZIECIĘCANiedobór żelaza w początkowym okresie życia może powodować problemy z rozwojem psychosomatycznym oraz z zachowaniem i nauką.