Choroba Hashimoto a dieta

Choroba Hashimoto a dieta
Choroba Hashimoto, czyli przewlekłe limfocytowe zapalenie tarczycy o podłożu autoimmunologicznym to choroba występująca nawet dziewięciokrotnie częściej u kobiet niż u mężczyzn.
Objawy choroby łagodzą zarówno leki, jak i odpowiednia dieta, która pozwala uzupełnić niezbędne składniki pokarmowe i doprowadzić do remisji. Osoby zmagające się z niedoczynnością tarczycy oraz chorobę Hashimoto często zmagają się ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu LDL i trójglicerydów, a także ze zwiększoną masą ciała.
I tu wkracza dieta!
Na co więc warto zwrócić uwagę komponując codzienne posiłki? Oto kilka zaleceń:
- spożywaj produkty bogate w błonnik - są to np. banan, marchew, jabłko, awokado, produkty z pełnego ziarna,
- zwróć uwagę na białko, jeżeli cierpisz na nietolerancję białka mleka, dobrze sprawdzi się białko zwierzęce,
- szukaj zdrowych węglowodanów,
- unikaj cukrów prostych,
- spożywaj ryby, ale nie zbyt duże ilości,
- goitrogeny, znajdujące się np. w brukselce, brokułach, rzodkiewce, truskawkach, batatach, orzeszkach pini, jarmużu,
- wyeliminuj produkty prozapalne jak np. cukier, syrop glukozowy i glukozowo- fruktozowy oraz mocno przetworzone produkty.
Jeżeli zmagasz się z Hashimoto i potrzebujesz wsparcia dietetyka, zapraszamy do Sonii.
Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie
<< POWRÓT
Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA

Dietetyka - Złoty eliksir natury
DIETETYKA DZIECIĘCAZawarte w oleju rzepakowym nienasycone kwasy tłuszczowe wspierają pracę serca, układu krwionośnego, nerek, mózgu, pomagają utrzymać odpowiedni poziom glukozy we krwi oraz poprawiają stan skóry i jej kondycję...

Neofobia rozwojowa
DIETETYKA DZIECIĘCANeofobia pokarmowa jest naturalnym etapem rozwoju człowieka. Pierwsze oznaki neofobii możemy już zaobserwować pod koniec 1 roku życia dziecka, ale częściej obserwujemy go w 2-3 roku życia dziecka i trwa do 5-6 roku życia.

Dietetyka - Żelazo
DIETETYKA DZIECIĘCANiedobór żelaza w początkowym okresie życia może powodować problemy z rozwojem psychosomatycznym oraz z zachowaniem i nauką.

Dietetyka - Kukurydza
DIETETYKA DZIECIĘCAZiarno kukurydzy zawiera składziki takie jak białko, tłuszcz, węglowodany, beta-karoten, B1, B2, E, PP i C. Znajdziemy w niej dużo witamin z grupy B, przede wszystkim tiaminę i niacynę, ale także minerały: sód, potas, wapń, fosfor, żelazo, magnez, miedź, nikiel, cynk, chrom oraz selen...