Olej lniany

OLEJ LNIANY – poznajcie się!
Jest pozyskiwany z nasion lnu, to natomiast mieszanina tłuszczu o właściwościach bioaktywnych, w której skład wchodzą triacyloglicerole, fosfolipidy i wolne kwasy tłuszczowe. Ma on wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, ma korzystny stosunek omega-3 do omega-6. A ponieważ obecnie jest problemem zaburzona proporcja dostarczanych kwasów omega, dlatego olej lniany jest dobrą opcją dla tych, którzy chcą dostarczyć te ważne składniki do organizmu.
Olej lniany znajdzie zastosowanie u osób walczących z otyłością. Jak się okazuje jego 5-6g dziennie wpływa na zmniejszenie stanu zapalnego, wynikającego z nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej trzewnej.
Kolejną zaletą oleju jest to, że zmniejsza ryzyko rozwoju raka piersi, a to dzięki wysokiej zawartości kwasu alfa-linolenowego oraz bioaktywnych składników. Wpływ mają także roślinne ligany, mające silne działanie antyoksydacyjne.
Udar to bardzo częsta przyczyna śmierci. Suplementacja diety olejem lnianym podczas epizodów niedokrwienia i reperfuzji wykazuje działanie protekcyjne.
Wykazano w badaniach, że olej lniany zmniejsza stres oksydacyjny generowany epizodem niedokrwienia i reperfuzji, a dodatkowo wpływa na zwiększenie stężenia neurotroficznego czynnika pochodzenia mózgowego – BDNF, który jest odpowiedzialny za właściwe funkcjonowanie komórek nerwowych, ich wzrost, różnicowanie i metabolizm.
Tak więc biorąc pod uwagę tylko kilka zalet, które niesie za sobą włączenie do diety oleju lnianego, myślę, że warto przemyśleć jego zakup! Jest łatwo dostępny, a może przynieść dużo dobrego. Działa przeciwzapalnie, antynowotworowo, kardio- i neuroprotekcyjnie.
Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie
<< POWRÓT
Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA

Dietetyka - Złoty eliksir natury
DIETETYKA DZIECIĘCAZawarte w oleju rzepakowym nienasycone kwasy tłuszczowe wspierają pracę serca, układu krwionośnego, nerek, mózgu, pomagają utrzymać odpowiedni poziom glukozy we krwi oraz poprawiają stan skóry i jej kondycję...

Dietetyka - Neofobia
DIETETYKA DZIECIĘCACzy dziecko nie chce jeść nowych produktów? Lub produktów, które już jadło, ale kupowano je w innym sklepie więc ma inne opakowanie?

Dietetyka - Celiakia
DIETETYKA DZIECIĘCACharakteryzuje się nietolerancją glutenu, białka zapasowego znajdującego się w zbożach. Gluten, który w tym przypadku jest toksyczny i doprowadza do zaniku kosmków jelita cienkiego, niewielkich wypustek błony śluzowej...

(NIE)Jedz do syta
DIETETYKA DZIECIĘCADobrze byłoby zakończyć posiłek z lekkim uczyciem sytości, nie doprowadzając do sytuacji, gdy zjedliśmy za dużo.