Dietetyka - Orzechy włoskie

Dietetyka - Orzechy włoskie

Orzechy włoskie 

Orzechy włoskie to skarbnica składników, które mają bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie. 

Mają one dużą zawartość kwasu ALA, a dokładniej nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy E, która przybiera formę y-tokoferolu (dobrze wpływa np. na układ krwionośny).

Dzięki zawartości antyoksydantów dobrze wpływają na serce, ich spożycie obniża ryzyko chorób układu krwionośnego. 

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz sterole roślinne, w które obfituje orzech włoski rewelacyjnie wpływają na układ krążenia, a jednocześnie obniżają poziom złego cholesterolu. 

Ponadto w orzechu znajdziemy koenzym Q10, pomagający unieczynnić cholesterol LDL oraz L-arginina pomagającą w rozszerzaniu naczyń krwionośnych, dzięki czemu obniżane jest ciśnienie krwi i spada prawdopodobieństwo wystąpienia zawału serca. 

Znajdziemy w nich także kwasy fenolowe i elagowe, które na podstawie przeprowadzonych badań mają działanie przeciwnowotworowe. Dzieje się tak, ponieważ wiążą i unieszkodliwiają substancje rakotwórcze. 
Ale to nie wszystko… Oto lista składników, które znajdują się w orzechach włoskich:
Witamina C, A, E, B6, K, niacyna, tiamina, ryboflawina, kwas foliowy, błonnik, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, sód. 

Na co mogą pomóc orzechy włoskie? Otóż jest kilka problemów, gdzie warto wprowadzić je do diety. Sprawdzą się w kwestiach związanych z:

  • żylakami i hemoroidami,
  • nadpotliwością,
  • problemami z cerą,
  • problemami żołądkowymi (biegunki, zaparcia itp.),
  • pielęgnacją włosów,
  • poprawą sprawności procesów myślowych.

Jeśli jeszcze nie masz ich w domu i nie wprowadziłeś ich do swojej diety, polecam spróbować. Łatwo dostępny produkt, a może zdziałać dużo dobrego! 

Jeśli potrzebujesz dobrze dobranej diety zapraszamy do Sonii. https://www.osteopatja.pl/dietetyka

Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie


<< POWRÓT

Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA

Mizofonia

Mizofonia

DIETETYKA DZIECIĘCA

Gdy odgłosy jedzenia bolą...

JOD

JOD

DIETETYKA DZIECIĘCA

Pierwiastek chemiczny z grupy fluorowców, który w niewielkich ilościach jest niezbędny do życia.

Neofobia rozwojowa

Neofobia rozwojowa

DIETETYKA DZIECIĘCA

Neofobia pokarmowa jest naturalnym etapem rozwoju człowieka. Pierwsze oznaki neofobii możemy już zaobserwować pod koniec 1 roku życia dziecka, ale częściej obserwujemy go w 2-3 roku życia dziecka i trwa do 5-6 roku życia.

Dietetyka - Złoty eliksir natury

Dietetyka - Złoty eliksir natury

DIETETYKA DZIECIĘCA

Zawarte w oleju rzepakowym nienasycone kwasy tłuszczowe wspierają pracę serca, układu krwionośnego, nerek, mózgu, pomagają utrzymać odpowiedni poziom glukozy we krwi oraz poprawiają stan skóry i jej kondycję...