Szparagi

Szparagi

Największą popularnością cieszą się w okresie wiosennym. Wówczas bez problemu znajdziemy je w sklepach i na ryneczkach. A co tak naprawdę wiemy o nich i ich właściwościach?

Jest to warzywo, które naturalnie występuje w klimacie śródziemnomorskim. Jednak znaleźć możemy je prawie wszędzie. Częścią jadalną są młode pędy, inaczej nazywane wypustkami szparagów.

Jeśli zależy Ci na zdrowej i niskokalorycznej diecie - SZPARAGI są właśnie dla Ciebie. Zawierają one bowiem bardzo dużo składników odżywczych, a w 100 gramach tego warzywa znajdziemy ok. 18/20 kcal.

Oto co w nich znajdziemy:
- kwas foliowy,
- witaminę C i E,
- beta-karoten,
- błonnik,
- wapń,
- fosfor,
- potas.

Świetnie działają na spowolnienie procesu starzenia się skóry, wspierają zachowanie jej jędrności i elastyczności. Dodatkowo nawadniają organizm, wspomagają nasze kości i pracę układu immunologicznego oraz pokarmowego.

Czy wiecie jak przygotować szparagi?

Na dobry początek upewnij się, że wybrane szparagi są świeże, czyli nie są za cienkie, końcówki nie są przesuszone oraz nie mają przebarwień. Jeśli są odpowiednia do spożycia, wówczas można przejść do obróbki. W zależności od rodzaju trzeba odpowiednio je obrać. Kolejno obrane szparagi wstawiamy do garnka z wodą, tak aby główki znajdowały się ponad powierzchnią wody. Do wody dodajemy szczyptę soli, następnie garnek przykrywamy. Średni czas gotowania to ok. 10-15 min, w zależności od rodzaju.

Ich przyrządzenie jest proste, więc zachęcamy każdego do wprowadzenia szparagów do diety.

Po pomysły i porady zapraszamy do naszego dietetyka – Sonii Orszulak.

Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie


<< POWRÓT

Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA

Dietetyka - Celiakia

Dietetyka - Celiakia

DIETETYKA DZIECIĘCA

Charakteryzuje się nietolerancją glutenu, białka zapasowego znajdującego się w zbożach. Gluten, który w tym przypadku jest toksyczny i doprowadza do zaniku kosmków jelita cienkiego, niewielkich wypustek błony śluzowej...

Ile dzieci powinny zjadać?

Ile dzieci powinny zjadać?

DIETETYKA DZIECIĘCA

Dziś przyjrzymy się kwestii ilości posiłków u dzieci powyżej 1. Roku życia. Pokaże, że nie musisz biegać za swoim maluchem z łyżką, by choć trochę skubnął.

Dietetyka - Kukurydza

Dietetyka - Kukurydza

DIETETYKA DZIECIĘCA

Ziarno kukurydzy zawiera składziki takie jak białko, tłuszcz, węglowodany, beta-karoten, B1, B2, E, PP i C. Znajdziemy w niej dużo witamin z grupy B, przede wszystkim tiaminę i niacynę, ale także minerały: sód, potas, wapń, fosfor, żelazo, magnez, miedź, nikiel, cynk, chrom oraz selen...

Dietetyka - Atopowe Zapalenie Skóry

Dietetyka - Atopowe Zapalenie Skóry

DIETETYKA DZIECIĘCA

Podczas leczenia AZS ważna okazuje się dobrze dobrana dieta. Polega na usunięciu tych produktów, które powodują niewłaściwą reakcję ze strony układu immunologicznego...