Szparagi

Szparagi

Największą popularnością cieszą się w okresie wiosennym. Wówczas bez problemu znajdziemy je w sklepach i na ryneczkach. A co tak naprawdę wiemy o nich i ich właściwościach?

Jest to warzywo, które naturalnie występuje w klimacie śródziemnomorskim. Jednak znaleźć możemy je prawie wszędzie. Częścią jadalną są młode pędy, inaczej nazywane wypustkami szparagów.

Jeśli zależy Ci na zdrowej i niskokalorycznej diecie - SZPARAGI są właśnie dla Ciebie. Zawierają one bowiem bardzo dużo składników odżywczych, a w 100 gramach tego warzywa znajdziemy ok. 18/20 kcal.

Oto co w nich znajdziemy:
- kwas foliowy,
- witaminę C i E,
- beta-karoten,
- błonnik,
- wapń,
- fosfor,
- potas.

Świetnie działają na spowolnienie procesu starzenia się skóry, wspierają zachowanie jej jędrności i elastyczności. Dodatkowo nawadniają organizm, wspomagają nasze kości i pracę układu immunologicznego oraz pokarmowego.

Czy wiecie jak przygotować szparagi?

Na dobry początek upewnij się, że wybrane szparagi są świeże, czyli nie są za cienkie, końcówki nie są przesuszone oraz nie mają przebarwień. Jeśli są odpowiednia do spożycia, wówczas można przejść do obróbki. W zależności od rodzaju trzeba odpowiednio je obrać. Kolejno obrane szparagi wstawiamy do garnka z wodą, tak aby główki znajdowały się ponad powierzchnią wody. Do wody dodajemy szczyptę soli, następnie garnek przykrywamy. Średni czas gotowania to ok. 10-15 min, w zależności od rodzaju.

Ich przyrządzenie jest proste, więc zachęcamy każdego do wprowadzenia szparagów do diety.

Po pomysły i porady zapraszamy do naszego dietetyka – Sonii Orszulak.

Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie


<< POWRÓT

Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA

Kilka kilogramów za dużo

Kilka kilogramów za dużo

DIETETYKA DZIECIĘCA

Problem ze zrzuceniem kilku zbędnych kilogramów to temat bardzo na czasie!  Pewnie zastanawiasz się czemu innym się udaje, a Ty wciąż tkwisz w błędnym kole. 

Zespół jelita nadwrażliwego

Zespół jelita nadwrażliwego

DIETETYKA DZIECIĘCA

Zespół jelita nadwrażliwego (IBS) to zaburzenie czynnościowe, którego charakterystycznymi cechami są: nawracający ból brzucha oraz zaburzenia rytmu wypróżnień. 

Dietetyka - Zdrowa naturalna dieta

Dietetyka - Zdrowa naturalna dieta

DIETETYKA DZIECIĘCA

Podstawa to dobry plan! Żeby nie kupować zbędnych rzeczy, warto sobie zrobić kilkudniowy bądź tygodniowy spis produktów, które będą potrzebne do przygotowania posiłków i jako zdrowe przekąski...

Atopowe zapalenie skóry

Atopowe zapalenie skóry

DIETETYKA DZIECIĘCA

Jest to rodzaj schorzenia zapalnego, niezakaźnego o przewlekłym i nawrotowym charakterze, który związany jest z nadwrażliwością miejscową na pewne substancje, pokarmy, bakterie, grzyby i inne. Najczęściej jest ona uwarunkowana genetycznie.