(NIE)Jedz do syta

(NIE)Jedz do syta

Zapewne nie raz słyszałaś o tym, by kończyć posiłek z lekkim uczuciem sytości, żeby się nie przejadać. A może znasz tą radę, by odjeść od stołu delikatnie głodnym.

Brzmi prosto. Nie przejadać się. W rzeczywistości jednak sprawa jest dużo bardziej nieoczywista.

Przejdźmy więc do uczucia sytości. Dobrze byłoby zakończyć posiłek z lekkim uczyciem sytości, nie doprowadzając do sytuacji, gdy zjedliśmy za dużo. Problem pojawia się wówczas gdy, nasz żołądek nie jest w stanie dostarczyć nam takiej informacji. Przekazuje nam natomiast sygnał ale, gdy już zbliżamy się do naszej granicy, gdy już nic więcej nie jesteśmy w stanie zjeść.

To właśnie wtedy kluczowe jest właściwe przeżuwanie i delektowanie się posiłkiem, bo jesteś w stanie osiągnąć uczucie sytości w czasie 20 minut.

Dzięki tak prostej sprawie jak przeżuwanie posiłków, może spowodować, że nasz żoładek zacznie dużo lepiej pracować. Oprócz właściwego przeżuwania ważne jest to co jemy.

Znasz to uczucie kiedy na przykład po zjedzeniu jajka sadzonego na boczku, albo sałatki z kurczaka i awokado czujesz się... tak zdrowo najedzony/a? To za sprawą połączenia białka i tłuszczy, które powodują, że szybko czujemy się syci.

Wspaniałą korzyścią związaną ze zdrowym poczuciem sytości, jest to, że dodaje nam energii. Przejedzenie raczej powoduje, że człowiek marzy o małej drzemce.

Jeśli chcesz więc popracować nad zdrowymi nawykami żywieniowymi, dopasowaniem porcji potraw do celu, który chcesz osiągnąć zapraszamy na konsultacje z dietetykiem Sonią Orszulak.

Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie


<< POWRÓT

Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA

Dietetyka - Mleko modyfikowane

Dietetyka - Mleko modyfikowane

DIETETYKA DZIECIĘCA

Podczas karmienia naturalnego zaspokajane jest zapotrzebowanie dziecka na wszystkie składniki odżywcze, dzięki czemu dziecko może rozwijać się we właściwy sposób, ale także jest pierwszym bodźcem formującym umiejętność interakcji społecznej. 

Obwisła skóra - dietetyka.

Obwisła skóra - dietetyka.

DIETETYKA DZIECIĘCA

Jednak można starać się zapobiec powstaniu tego nieestetycznego problemu, tak by mieć dobre samopoczucie, czuć się dobrze ze swoim ciałem i nie ukrywać się pod workowatymi ubraniami.

Dietetyka - Krzem, pierwiastek życia

Dietetyka - Krzem, pierwiastek życia

DIETETYKA DZIECIĘCA

Jeżeli krzemu w organizmie jest za mało, ludzki organizm przestaje funkcjonować prawidłowo, pojawiają się zaburzenia, zwłaszcza w metabolizmie tkanki łącznej, którą znajdziemy m.in. w: naczyniach krwionośnych, krwi czy naczyniach limfatycznych i większości narządów. Także komunikacja między ciałem a mózgiem jest zaburzona...

Dietetyka - Kukurydza

Dietetyka - Kukurydza

DIETETYKA DZIECIĘCA

Ziarno kukurydzy zawiera składziki takie jak białko, tłuszcz, węglowodany, beta-karoten, B1, B2, E, PP i C. Znajdziemy w niej dużo witamin z grupy B, przede wszystkim tiaminę i niacynę, ale także minerały: sód, potas, wapń, fosfor, żelazo, magnez, miedź, nikiel, cynk, chrom oraz selen...