Endometrioza a żywienie
Problem, który dotyczy coraz więcej kobiet, nawet więcej niż rak piersi. Stanowi ona 14% wszystkich chorób narządów rodnych.
Charakteryzuje się wzrostem tkanki endometrium poza jamą macicy. Komórki wędrują za pomocą układu krwionośnego i limfatycznego do innych tkanek, w większości do jamy otrzewnej, ale zdarza się też, że do płuc oraz naczyń krwionośnych.
Gdy pojawia się endometrioza kobiecie towarzyszy:
- ból w miednicy,
- obfite i bolesne miesiączki,
- przewlekłe zmęczenie,
- ból podczas współżycia,
- problemy z płodnością.
W wielu przypadkach potrafi upłynąć kilka lat od pojawienia się pierwszych objawów do właściwej diagnozy. Jednak trzeba wiedzieć, że właściwa interwencja żywieniowa oraz suplementacja mogą znacząco poprawić komfort życia oraz spowolnić i złagodzić przebieg choroby.
Przyczyna endometriozy nie jest do końca poznana, jednak wiadomo, że jest to choroba z autoagresji. Na rozwój tej choroby wpływają czynniki immunologiczne, hormonalne, genetyczne oraz środowiskowe.
Sama endometrioza jest uwarunkowana rodzinnie, prawdopodobieństwo wystąpienia u rodzeństwa jest pięciokrotnie większe niż u osób niespokrewnionych.
Teraz coś o żywieniu przy endometriozie!
Stres oksydacyjny jest bardzo mocno powiązany z endometriozą. Wolne rodniki wpływają na wzrost torbieli endometrialnych. Dlatego w diecie powinny znaleźć się produkty bogate w karotenoidy oraz witamina C. Jedząc np.: marchew, szpinak, jarmuż, pomidory, paprykę, mango czy morele wpływacie na zahamowanie torbieli endometrialnych.
Ważne też by włączyć do diety produkty bogate w witaminę E, np.: orzechy piniowe, migdały czy awokado. Ponadto istotne są bioflawonoidy (antocyjany), flawony (seler, pietruszka, karczochy), kwertecyna (odgrywa rolę przeciwutleniającą, przeciwzapalną i immunomodulatora).
Ponieważ kobiety z endometriozą mają osłabioną detoksykację, bardziej odczuwają wpływ zanieczyszczonego środowiska. Źle reagują na pestycydy, tworzywa sztuczne, bisfenol A, detergenty, a zwłaszcza na dioksyny. Ich głównym źródłem są produkty odzwierzęce, dlatego powinno się je ograniczyć w diecie. By wesprzeć detoksykację warto sięgnąć po produkty bogate w indolo-3-karbinol (jest np. w brukselce, kalarepie czy kapuście). Również czosnek ma właściwości zwiększania aktywności enzymu detoksykacyjnego N-acytel-transferazy.
Ponadto dobrze sięgać po: czerwone jabłka, kapary, szczaw, borówki, porzeczki, jagody, sok z aronii, oregano, estragon, lubczyk itd.
Zapraszamy już niebawem na spotkanie z dietetykiem - Sonią
Dodatkowo w problemach z endometriozą pomogą - terapeutka uroginekologiczna Monika , osteopaci Adam, Karol i Maciej
Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie
<< POWRÓT
Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA
(NIE)Jedz do syta
DIETETYKA DZIECIĘCADobrze byłoby zakończyć posiłek z lekkim uczyciem sytości, nie doprowadzając do sytuacji, gdy zjedliśmy za dużo.
Dietetyka - Mleko modyfikowane
DIETETYKA DZIECIĘCAPodczas karmienia naturalnego zaspokajane jest zapotrzebowanie dziecka na wszystkie składniki odżywcze, dzięki czemu dziecko może rozwijać się we właściwy sposób, ale także jest pierwszym bodźcem formującym umiejętność interakcji społecznej.
Dietetyka - Orzechy włoskie
DIETETYKA DZIECIĘCAOrzechy włoskie to skarbnica składników, które mają bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie...
Prawdy i mity o glutenie
DIETETYKA DZIECIĘCASkonfrontujemy z rzeczywistością najczęściej powtarzane informacje dotyczące popularnego tematu związanego ze spożywaniem produktów z glutenem.