Endometrioza a żywienie

Problem, który dotyczy coraz więcej kobiet, nawet więcej niż rak piersi. Stanowi ona 14% wszystkich chorób narządów rodnych.
Charakteryzuje się wzrostem tkanki endometrium poza jamą macicy. Komórki wędrują za pomocą układu krwionośnego i limfatycznego do innych tkanek, w większości do jamy otrzewnej, ale zdarza się też, że do płuc oraz naczyń krwionośnych.
Gdy pojawia się endometrioza kobiecie towarzyszy:
- ból w miednicy,
- obfite i bolesne miesiączki,
- przewlekłe zmęczenie,
- ból podczas współżycia,
- problemy z płodnością.
W wielu przypadkach potrafi upłynąć kilka lat od pojawienia się pierwszych objawów do właściwej diagnozy. Jednak trzeba wiedzieć, że właściwa interwencja żywieniowa oraz suplementacja mogą znacząco poprawić komfort życia oraz spowolnić i złagodzić przebieg choroby.
Przyczyna endometriozy nie jest do końca poznana, jednak wiadomo, że jest to choroba z autoagresji. Na rozwój tej choroby wpływają czynniki immunologiczne, hormonalne, genetyczne oraz środowiskowe.
Sama endometrioza jest uwarunkowana rodzinnie, prawdopodobieństwo wystąpienia u rodzeństwa jest pięciokrotnie większe niż u osób niespokrewnionych.
Teraz coś o żywieniu przy endometriozie!
Stres oksydacyjny jest bardzo mocno powiązany z endometriozą. Wolne rodniki wpływają na wzrost torbieli endometrialnych. Dlatego w diecie powinny znaleźć się produkty bogate w karotenoidy oraz witamina C. Jedząc np.: marchew, szpinak, jarmuż, pomidory, paprykę, mango czy morele wpływacie na zahamowanie torbieli endometrialnych.
Ważne też by włączyć do diety produkty bogate w witaminę E, np.: orzechy piniowe, migdały czy awokado. Ponadto istotne są bioflawonoidy (antocyjany), flawony (seler, pietruszka, karczochy), kwertecyna (odgrywa rolę przeciwutleniającą, przeciwzapalną i immunomodulatora).
Ponieważ kobiety z endometriozą mają osłabioną detoksykację, bardziej odczuwają wpływ zanieczyszczonego środowiska. Źle reagują na pestycydy, tworzywa sztuczne, bisfenol A, detergenty, a zwłaszcza na dioksyny. Ich głównym źródłem są produkty odzwierzęce, dlatego powinno się je ograniczyć w diecie. By wesprzeć detoksykację warto sięgnąć po produkty bogate w indolo-3-karbinol (jest np. w brukselce, kalarepie czy kapuście). Również czosnek ma właściwości zwiększania aktywności enzymu detoksykacyjnego N-acytel-transferazy.
Ponadto dobrze sięgać po: czerwone jabłka, kapary, szczaw, borówki, porzeczki, jagody, sok z aronii, oregano, estragon, lubczyk itd.
Zapraszamy już niebawem na spotkanie z dietetykiem - Sonią
Dodatkowo w problemach z endometriozą pomogą - terapeutka uroginekologiczna Monika , osteopaci Adam, Karol i Maciej
Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie
<< POWRÓT
Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA

Atopowe zapalenie skóry
DIETETYKA DZIECIĘCAJest to rodzaj schorzenia zapalnego, niezakaźnego o przewlekłym i nawrotowym charakterze, który związany jest z nadwrażliwością miejscową na pewne substancje, pokarmy, bakterie, grzyby i inne. Najczęściej jest ona uwarunkowana genetycznie.

Dietetyka - Krzem, pierwiastek życia
DIETETYKA DZIECIĘCAJeżeli krzemu w organizmie jest za mało, ludzki organizm przestaje funkcjonować prawidłowo, pojawiają się zaburzenia, zwłaszcza w metabolizmie tkanki łącznej, którą znajdziemy m.in. w: naczyniach krwionośnych, krwi czy naczyniach limfatycznych i większości narządów. Także komunikacja między ciałem a mózgiem jest zaburzona...

Dietetyka - Kukurydza
DIETETYKA DZIECIĘCAZiarno kukurydzy zawiera składziki takie jak białko, tłuszcz, węglowodany, beta-karoten, B1, B2, E, PP i C. Znajdziemy w niej dużo witamin z grupy B, przede wszystkim tiaminę i niacynę, ale także minerały: sód, potas, wapń, fosfor, żelazo, magnez, miedź, nikiel, cynk, chrom oraz selen...

Neofobia rozwojowa
DIETETYKA DZIECIĘCANeofobia pokarmowa jest naturalnym etapem rozwoju człowieka. Pierwsze oznaki neofobii możemy już zaobserwować pod koniec 1 roku życia dziecka, ale częściej obserwujemy go w 2-3 roku życia dziecka i trwa do 5-6 roku życia.