JOD
Pierwiastek chemiczny z grupy fluorowców, który w niewielkich ilościach jest niezbędny do życia. Nad morzem mamy możliwość przyswajać go wraz z wdychanym powietrzem, natomiast na pozostałych terenach niezbędne jest jego uzupełnianie drogą pokarmową.
Podobnie jak inne pierwiastki (np. żelazo, magnez, wapń) jod występuje również w naszym organizmie. Mimo, że nie potrzebujemy, go aż tak dużo jak niektórych pierwiastków, życie bez jodu jest niemożliwe.
Jest to pierwiastek, którego potrzebujemy do syntezy hormonów tarczycy. Wchłaniany jest on w jelitach do krwi, kolejno trafia do tarczycy, by mogła produkować hormony. Zaś jego nadmiar usuwany jest wraz z moczem. Niewielka jego ilość gromadzi się także w innych narządach: śliniankach, piersiach czy błonie śluzowej żołądka.
Nadmierne spożycie jodu z dietą oraz stosowanie suplementów diety zawierających jod może prowadzić do m.in. ślinotoku, podrażnienia błon śluzowych układu oddechowego lub zaburzeniami ze strony przewodu pokarmowego.
Tyroksyna i trijodotyronina (hormony produkowane przez tarczycę) odgrywają bardzo ważną rolę w naszym organizmie. Wpływają między innymi na:
• rozwój mózgu,
• pracę serca,
• pracę wątroby,
• kości - pobudzają zarówno ich resorpcję, jak i produkcję nowej tkanki kostnej,
• pracę narządów płciowych.
Najczęściej jod wędruje do naszego organizmu wraz z pokarmem. Jego dobrymi źródłami są m.in.:
• ryby (np. dorsz, mintaj, makrela),
• fasola szparagowa,
• brokuły,
• szpinak
• tuńczyk.
Średnie zapotrzebowanie na jod dla osób dorosłych wynosi 95 µg/d. Większe zapotrzebowanie na ten pierwiastek wyznaczono dla kobiet w ciąży – 160 µg/d, i dla kobiet karmiących – 210 µg/d.
Warto więc czasami sięgać po przysmaki, które wzbogaca nasza dietę w jod, który jest tak ważny dla funkcjonowania naszego organizmu. Jednak ważne jest także, by nie przesadzić z jego dawkowaniem. Nadmiar też nie jest korzystny.
Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie
<< POWRÓT
Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA
Prawdy i mity o glutenie
DIETETYKA DZIECIĘCASkonfrontujemy z rzeczywistością najczęściej powtarzane informacje dotyczące popularnego tematu związanego ze spożywaniem produktów z glutenem.
Woda smakowa
DIETETYKA DZIECIĘCAWiele osób niechętnie sięga po zwykłą wodę, często zastępując ją innymi płynami. Część z nich wypija duże ilości wody smakowej. Czy to dobry zamiennik?
Dietetyka - Zdrowa naturalna dieta
DIETETYKA DZIECIĘCAPodstawa to dobry plan! Żeby nie kupować zbędnych rzeczy, warto sobie zrobić kilkudniowy bądź tygodniowy spis produktów, które będą potrzebne do przygotowania posiłków i jako zdrowe przekąski...
Neofobia rozwojowa
DIETETYKA DZIECIĘCANeofobia pokarmowa jest naturalnym etapem rozwoju człowieka. Pierwsze oznaki neofobii możemy już zaobserwować pod koniec 1 roku życia dziecka, ale częściej obserwujemy go w 2-3 roku życia dziecka i trwa do 5-6 roku życia.