JOD

JOD

Pierwiastek chemiczny z grupy fluorowców, który w niewielkich ilościach jest niezbędny do życia. Nad morzem mamy możliwość przyswajać go wraz z wdychanym powietrzem, natomiast na pozostałych terenach niezbędne jest jego uzupełnianie drogą pokarmową.

Podobnie jak inne pierwiastki (np. żelazo, magnez, wapń) jod występuje również w naszym organizmie. Mimo, że nie potrzebujemy, go aż tak dużo jak niektórych pierwiastków, życie bez jodu jest niemożliwe.

Jest to pierwiastek, którego potrzebujemy do syntezy hormonów tarczycy. Wchłaniany jest on w jelitach do krwi, kolejno trafia do tarczycy, by mogła produkować hormony. Zaś jego nadmiar usuwany jest wraz z moczem. Niewielka jego ilość gromadzi się także w innych narządach: śliniankach, piersiach czy błonie śluzowej żołądka.

Nadmierne spożycie jodu z dietą oraz stosowanie suplementów diety zawierających jod może prowadzić do m.in. ślinotoku, podrażnienia błon śluzowych układu oddechowego lub zaburzeniami ze strony przewodu pokarmowego.

Tyroksyna i trijodotyronina (hormony produkowane przez tarczycę) odgrywają bardzo ważną rolę w naszym organizmie. Wpływają między innymi na:

• rozwój mózgu,

• pracę serca,

• pracę wątroby,

• kości - pobudzają zarówno ich resorpcję, jak i produkcję nowej tkanki kostnej,

• pracę narządów płciowych.

Najczęściej jod wędruje do naszego organizmu wraz z pokarmem. Jego dobrymi źródłami są m.in.:

• ryby (np. dorsz, mintaj, makrela),

• fasola szparagowa,

• brokuły,

• szpinak

• tuńczyk.

Średnie zapotrzebowanie na jod dla osób dorosłych wynosi 95 µg/d. Większe zapotrzebowanie na ten pierwiastek wyznaczono dla kobiet w ciąży – 160 µg/d, i dla kobiet karmiących – 210 µg/d.

Warto więc czasami sięgać po przysmaki, które wzbogaca nasza dietę w jod, który jest tak ważny dla funkcjonowania naszego organizmu. Jednak ważne jest także, by nie przesadzić z jego dawkowaniem. Nadmiar też nie jest korzystny.

Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie


<< POWRÓT

Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA

Prawdy i mity o glutenie

Prawdy i mity o glutenie

DIETETYKA DZIECIĘCA

Skonfrontujemy z rzeczywistością najczęściej powtarzane informacje dotyczące popularnego tematu związanego ze spożywaniem produktów z glutenem.

Woda smakowa

Woda smakowa

DIETETYKA DZIECIĘCA

Wiele osób niechętnie sięga po zwykłą wodę, często zastępując ją innymi płynami. Część z nich wypija duże ilości wody smakowej. Czy to dobry zamiennik?

Dietetyka - Zdrowa naturalna dieta

Dietetyka - Zdrowa naturalna dieta

DIETETYKA DZIECIĘCA

Podstawa to dobry plan! Żeby nie kupować zbędnych rzeczy, warto sobie zrobić kilkudniowy bądź tygodniowy spis produktów, które będą potrzebne do przygotowania posiłków i jako zdrowe przekąski...

Neofobia rozwojowa

Neofobia rozwojowa

DIETETYKA DZIECIĘCA

Neofobia pokarmowa jest naturalnym etapem rozwoju człowieka. Pierwsze oznaki neofobii możemy już zaobserwować pod koniec 1 roku życia dziecka, ale częściej obserwujemy go w 2-3 roku życia dziecka i trwa do 5-6 roku życia.