MINDFUL EATING

MINDFUL EATING

Jak skupić swoją uwagę? Czym jest „uważne jedzenie”? W tym artykule odpowiemy na kilka najważniejszych pytań związanych z tym trendem żywieniowym.

Jest to część praktyki mindfulness, tłumacząc na język polski – uważność. Bazujemy na skupieniu się na „tu i teraz”, swoich bieżących myślach i doznaniach. Udowodniono, że Ci, którzy jedzą uważnie dostarczają mniej kalorii i sięgają częściej po zdrowsze produkty.

Głodny czy nie? 

W czasach ogólnej dostępności, żywności wysoko przetworzonych, reklam i zabiegania często mylnie odczytujemy moment, w którym jesteśmy naprawdę głodni. Być może to, co czujemy, nie jest głodem, a tylko pragnieniem? Gdy głód się pojawia dobrze jest zacząć od mniejszej ilości jedzenia na talerzu, później ewentualnie wziąć dokładkę.

Tempo jedzenia ma znaczenie? 

Jeżeli masz możliwość to zawsze jedz przy stole bez towarzystwa telefonów, gazet, telewizora czy innych rozpraszaczy. Jedz bez pośpiechu, dokładnie przeżuwaj, bo dzięki temu pokarm lepiej się strawi, a substancje odżywcze lepiej się przyswoją. Dodatkowo im więcej żujesz, tym Twój mózg lepiej zapamiętuje, że jadłeś, a uczucie sytości trwa dłużej.

Jedz do syta, do momentu, aż przestaniesz czuć głów, ale uważaj, by się nie przejadać. Nie ma obowiązku sprzątnięcia wszystkiego co wylądowało wcześniej na talerzu.

20 minut to czas, który jest dobry na spożycie posiłku, tyle czasu powinno zająć jedzenie do momentu, gdy poczujemy sytość.

Podsumowując, skup się na danej czynność, jedzenie powinno być momentem trochę takiej celebracji, gdy nikt ani nic nie zakłóca Twoich myśli. Nie zapychaj się na siłę, na zapas, jedz tyle ile potrzebujesz, by osiągnąć uczucie sytości. Skup się!

Zapraszamy na konsultację z dietetykiem - Sonią Orszulak!

Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie


<< POWRÓT

Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA

Dieta w osteoporozie

Dieta w osteoporozie

DIETETYKA DZIECIĘCA

To schorzenie szkieletu, które charakteryzuje się niską gęstością mineralną kości, co doprowadza do obniżenia jakości tkanki kostnej.

Neofobia rozwojowa

Neofobia rozwojowa

DIETETYKA DZIECIĘCA

Neofobia pokarmowa jest naturalnym etapem rozwoju człowieka. Pierwsze oznaki neofobii możemy już zaobserwować pod koniec 1 roku życia dziecka, ale częściej obserwujemy go w 2-3 roku życia dziecka i trwa do 5-6 roku życia.

(NIE)Jedz do syta

(NIE)Jedz do syta

DIETETYKA DZIECIĘCA

Dobrze byłoby zakończyć posiłek z lekkim uczyciem sytości, nie doprowadzając do sytuacji, gdy zjedliśmy za dużo.

Choroba Hashimoto a dieta

Choroba Hashimoto a dieta

DIETETYKA DZIECIĘCA

Osoby zmagające się z niedoczynnością tarczycy oraz chorobę Hashimoto często zmagają się ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu LDL i trójglicerydów, a także ze zwiększoną masą ciała. I tu wkracza dieta!