Dieta w osteoporozie
Dieta też może pomóc!
Podczas choroby jaką jest osteoporoza warto zwrócić uwagę na to co jemy! W dzisiejszym artykule przedstawimy Wam kilka wskazówek, które mogą się okazać przydatne.
Na początek czym jest sama osteoporoza. To metaboliczna choroba kości, charakteryzująca się:
- Zmniejszeniem gęstości mineralnej kości,
- Osłabieniem struktury przestrzennej kości
- Oraz w rezultacie zwiększoną podatnością na złamania
Podczas gdy sieć kolagenowa staje się bardziej nieregularna i maleje w niej zawartość związków wapnia wówczas maleje masa kostna.
Prowadzi to do większej podatności kości na złamania samoistne i niskoenergetyczne, tj. pojawiające się po niewielkich urazach – podczas upadku, wysiłku, czy nawet podczas kichania.
Można wyróżnić typy osteoporozy: 1. Pomenopauzalna, 2. Starcza, 3. Polekowa.
Leczenie osteoporozy polega przede wszystkim na eliminowaniu wszystkich czynników, które zwiększają jej ryzyko. Istotne jest to również w zapobieganiu chorobie.
Profilaktyka podczas osteoporozy powinna obejmować żywienie, a nie tylko samą terapię. Ponieważ niesamowicie ważna jest odpowiednia podaż niektórych witamin i składników mineralnych.
Czynniki żywieniowe, które trzeba dostarczać w odpowiednich ilościach to m.in.:
- WAPŃ – buduje kości, wpływa na właściwe funkcjonowanie układu kosnto - stawowego oraz mięśniowego. Trzeba uważać na produkty, które utrudniają wchłanianie wapnia jak np. fityniany, szczawiany, znaczna ilość tłuszczu.
- FOSFOR – wchodzi w skład kości i jest równie ważny jak wapń. Jednak nie można przesadzić z jego ilością, gdyż może przyczynić się do utraty masy kostnej.
- MAGNEZ – wpływa na prawidłową pracę mięśni oraz ma wpływ na aktywność niektórych enzymów, które biorą udział w przebudowie kości.
Ważne są także sód, cynk, miedź, witamina D, K, C oraz białko, błonnik, izoflawony.
Należy również zwrócić uwagę na ograniczenie spożywania wyrobów alkoholowych i tytoniowych, kofeiny. Stosowanie odpowiedniej suplementacji i zachowanie codziennej aktywności fizycznej co stanowi istotny element prewencji w walce z osteoporozą.
Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie
<< POWRÓT
Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA
Miód to cud
DIETETYKA DZIECIĘCAProdukt, po który wielu z nas lubi sięgać, przede wszystkim ze względu na jego walory smakowe, ale poza tym ważne są również jego wartości odżywcze i pielęgnacyjne.
Dieta w osteoporozie
DIETETYKA DZIECIĘCATo schorzenie szkieletu, które charakteryzuje się niską gęstością mineralną kości, co doprowadza do obniżenia jakości tkanki kostnej.
Właściwości CZYSTKA
DIETETYKA DZIECIĘCACzystek to jedna z roślin o silniejszym działaniu, które są nam znane.
Dieta śródziemnomorska
DIETETYKA DZIECIĘCADieta śródziemnomorska zyskuje na popularności za sprawą tego jak zbawienny wpływ ma na organizm człowieka w przypadku niektórych chorób.