Dieta w osteoporozie
Dieta też może pomóc!
Podczas choroby jaką jest osteoporoza warto zwrócić uwagę na to co jemy! W dzisiejszym artykule przedstawimy Wam kilka wskazówek, które mogą się okazać przydatne.
Na początek czym jest sama osteoporoza. To metaboliczna choroba kości, charakteryzująca się:
- Zmniejszeniem gęstości mineralnej kości,
- Osłabieniem struktury przestrzennej kości
- Oraz w rezultacie zwiększoną podatnością na złamania
Podczas gdy sieć kolagenowa staje się bardziej nieregularna i maleje w niej zawartość związków wapnia wówczas maleje masa kostna.
Prowadzi to do większej podatności kości na złamania samoistne i niskoenergetyczne, tj. pojawiające się po niewielkich urazach – podczas upadku, wysiłku, czy nawet podczas kichania.
Można wyróżnić typy osteoporozy: 1. Pomenopauzalna, 2. Starcza, 3. Polekowa.
Leczenie osteoporozy polega przede wszystkim na eliminowaniu wszystkich czynników, które zwiększają jej ryzyko. Istotne jest to również w zapobieganiu chorobie.
Profilaktyka podczas osteoporozy powinna obejmować żywienie, a nie tylko samą terapię. Ponieważ niesamowicie ważna jest odpowiednia podaż niektórych witamin i składników mineralnych.
Czynniki żywieniowe, które trzeba dostarczać w odpowiednich ilościach to m.in.:
- WAPŃ – buduje kości, wpływa na właściwe funkcjonowanie układu kosnto - stawowego oraz mięśniowego. Trzeba uważać na produkty, które utrudniają wchłanianie wapnia jak np. fityniany, szczawiany, znaczna ilość tłuszczu.
- FOSFOR – wchodzi w skład kości i jest równie ważny jak wapń. Jednak nie można przesadzić z jego ilością, gdyż może przyczynić się do utraty masy kostnej.
- MAGNEZ – wpływa na prawidłową pracę mięśni oraz ma wpływ na aktywność niektórych enzymów, które biorą udział w przebudowie kości.
Ważne są także sód, cynk, miedź, witamina D, K, C oraz białko, błonnik, izoflawony.
Należy również zwrócić uwagę na ograniczenie spożywania wyrobów alkoholowych i tytoniowych, kofeiny. Stosowanie odpowiedniej suplementacji i zachowanie codziennej aktywności fizycznej co stanowi istotny element prewencji w walce z osteoporozą.
Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie
<< POWRÓT
Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA
Woda smakowa
DIETETYKA DZIECIĘCAWiele osób niechętnie sięga po zwykłą wodę, często zastępując ją innymi płynami. Część z nich wypija duże ilości wody smakowej. Czy to dobry zamiennik?
Dieta regeneracyjna
DIETETYKA DZIECIĘCAPo ciąży każda kobieta powinna zadbać o siebie i swój organizm tak samo jak w ciąży, dlatego że musi się on odbudować i zregenerować.
Dietetyka - Probiotyki
DIETETYKA DZIECIĘCAW naszym życiu jest ciagle wojna postu z karnawałem, tj raz jesteśmy na normalnej diecie, a raz imprezujemy i podlegamy słabością...
Zespół jelita nadwrażliwego
DIETETYKA DZIECIĘCAZespół jelita nadwrażliwego (IBS) to zaburzenie czynnościowe, którego charakterystycznymi cechami są: nawracający ból brzucha oraz zaburzenia rytmu wypróżnień.