Dieta w osteoporozie
Dieta też może pomóc!
Podczas choroby jaką jest osteoporoza warto zwrócić uwagę na to co jemy! W dzisiejszym artykule przedstawimy Wam kilka wskazówek, które mogą się okazać przydatne.
Na początek czym jest sama osteoporoza. To metaboliczna choroba kości, charakteryzująca się:
- Zmniejszeniem gęstości mineralnej kości,
- Osłabieniem struktury przestrzennej kości
- Oraz w rezultacie zwiększoną podatnością na złamania
Podczas gdy sieć kolagenowa staje się bardziej nieregularna i maleje w niej zawartość związków wapnia wówczas maleje masa kostna.
Prowadzi to do większej podatności kości na złamania samoistne i niskoenergetyczne, tj. pojawiające się po niewielkich urazach – podczas upadku, wysiłku, czy nawet podczas kichania.
Można wyróżnić typy osteoporozy: 1. Pomenopauzalna, 2. Starcza, 3. Polekowa.
Leczenie osteoporozy polega przede wszystkim na eliminowaniu wszystkich czynników, które zwiększają jej ryzyko. Istotne jest to również w zapobieganiu chorobie.
Profilaktyka podczas osteoporozy powinna obejmować żywienie, a nie tylko samą terapię. Ponieważ niesamowicie ważna jest odpowiednia podaż niektórych witamin i składników mineralnych.
Czynniki żywieniowe, które trzeba dostarczać w odpowiednich ilościach to m.in.:
- WAPŃ – buduje kości, wpływa na właściwe funkcjonowanie układu kosnto - stawowego oraz mięśniowego. Trzeba uważać na produkty, które utrudniają wchłanianie wapnia jak np. fityniany, szczawiany, znaczna ilość tłuszczu.
- FOSFOR – wchodzi w skład kości i jest równie ważny jak wapń. Jednak nie można przesadzić z jego ilością, gdyż może przyczynić się do utraty masy kostnej.
- MAGNEZ – wpływa na prawidłową pracę mięśni oraz ma wpływ na aktywność niektórych enzymów, które biorą udział w przebudowie kości.
Ważne są także sód, cynk, miedź, witamina D, K, C oraz białko, błonnik, izoflawony.
Należy również zwrócić uwagę na ograniczenie spożywania wyrobów alkoholowych i tytoniowych, kofeiny. Stosowanie odpowiedniej suplementacji i zachowanie codziennej aktywności fizycznej co stanowi istotny element prewencji w walce z osteoporozą.
Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie
<< POWRÓT
Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA
Dietetyka - Kwasy tłuszczowe
DIETETYKA DZIECIĘCAĆwiczysz chudniesz, inwestujesz w siebie, a czy inwestujesz w prawidłowe funkcjonowanie Twojej łepetynki?
Jest to najważniejszy „mięsień „w naszym organizmie - bo jest prowodyrem wszelkich czynności świadomych jak i nieświadomych
Neofobia rozwojowa
DIETETYKA DZIECIĘCANeofobia pokarmowa jest naturalnym etapem rozwoju człowieka. Pierwsze oznaki neofobii możemy już zaobserwować pod koniec 1 roku życia dziecka, ale częściej obserwujemy go w 2-3 roku życia dziecka i trwa do 5-6 roku życia.
Probiotyki w stresie
DIETETYKA DZIECIĘCAStresu doświadcza każdy z nas, zwłaszcza codziennym pędzącym, ekspresowym i nerwowym stylu życia.
Ile dzieci powinny zjadać?
DIETETYKA DZIECIĘCADziś przyjrzymy się kwestii ilości posiłków u dzieci powyżej 1. Roku życia. Pokaże, że nie musisz biegać za swoim maluchem z łyżką, by choć trochę skubnął.