Zmiany preferencji żywieniowych u dzieci
To coraz częstszy dylemat, z którym rodzice wraz z dziećmi zgłaszają się do gabinetu dietetyka.
Problemy z jakimi zgłaszają się w wielu przypadkach są uzależnione od grupy wiekowej ich potomka. Tak np. u młodszych dzieci może pojawić się brak apetytu, wybiórcze jedzenie, zaburzenia karmienia, częste infekcje czy zaparcia. W przypadku starszej grupy dostrzegamy trudy związane z przestrzeganiem zbilansowanej diety, utrzymaniem prawidłowej wagi ciała, zaburzeniami odżywiania.
Ważne jest, by rodzic chciał współpracować z dietetykiem, bacznie obserwował jak proponowane zmiany wpływają na dziecko, czy oczekiwane rezultaty są osiągane. Oczywiście każde dziecko będzie przechodzić przez ten proces inaczej, toteż metody są dobierane nie tylko do problemu z jakim zgłaszacie się do specjalisty, ale także indywidualnych preferencji dziecka.
Jednym z problemów, z którymi często zgłaszacie się do dietetyka jest neofobia, czyli postawa wobec żywienia, którą wyróżnia unikanie spożywania nowych produktów lub niechęć do produktów już wcześniej lubianych/akceptowanych. Warto wiedzieć, że często kroki które podejmują zaniepokojeni rodzice samodzielnie mogą przynieść odwrotny efekt od zamierzonego i zaburzać proces karmienia u dziecka.
Jaka jest rola dietetyka z pacjentem pediatrycznym? Oto kilka najważniejszych:
- propagowanie zdrowego stylu życia, również u rodziców
- angażowanie rodziców i inne osoby, które również uczestniczą w procesie, do wdrażania zaleceń żywieniowych
- edukowanie w zakresie zdrowego odżywiania, w tym również zapobieganie otyłości i nadwadze
- kształtowanie umiejętności samodzielnego wykonywania prostych posiłków
Tworząc zalecenia żywieniowe ogromnie ważną rolą spełniają rodzice i opiekunowie, ich wsparcie i zaangażowanie, a także budowanie relacji z małym pacjentem.
Jeżeli masz problem dotyczący odżywiania u dziecka zapraszamy do dietetyka – Sonii Orszulak
Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie
<< POWRÓT
Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA
Dietetyka - Żelazo
DIETETYKA DZIECIĘCANiedobór żelaza w początkowym okresie życia może powodować problemy z rozwojem psychosomatycznym oraz z zachowaniem i nauką.
Prawdy i mity o glutenie
DIETETYKA DZIECIĘCASkonfrontujemy z rzeczywistością najczęściej powtarzane informacje dotyczące popularnego tematu związanego ze spożywaniem produktów z glutenem.
Choroba Hashimoto a dieta
DIETETYKA DZIECIĘCAOsoby zmagające się z niedoczynnością tarczycy oraz chorobę Hashimoto często zmagają się ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu LDL i trójglicerydów, a także ze zwiększoną masą ciała. I tu wkracza dieta!
Atopowe zapalenie skóry
DIETETYKA DZIECIĘCAJest to rodzaj schorzenia zapalnego, niezakaźnego o przewlekłym i nawrotowym charakterze, który związany jest z nadwrażliwością miejscową na pewne substancje, pokarmy, bakterie, grzyby i inne. Najczęściej jest ona uwarunkowana genetycznie.