Witamina A

Witamina A

Niedobór witaminy A może mieć duży wpływ na stan naszego zdrowia. Problem pojawia się, gdy zbyt małą jej ilość dostarczamy w pożywieniu lub gdy mamy do czynienia z zaburzeniem jej metabolizmu w organizmie. Mówi się wówczas analogicznie o pierwotnym lub wtórnym niedoborze. Ważne jednak, aby nie doprowadzić do hiperwitaminozy, która jest tak samo groźna jak niedobór.

Pod hasałem witamina A kryje się grupa związków będących pochodnymi β-jononu, wykazujących aktywność biologiczną i podobnych strukturalnie do all-trans-retinolu. Do arsenału tej witaminy w organizmie wlicza się także karotenoidy – najaktywniejszy ‼️spośród nich jest β-karoten.

Witamina A należy do związków, które rozpuszczają się w tłuszczach i są magazynowane w organizmie, toteż niesamowicie ważne jest, by zwracać uwagę na jej dawkowanie, aby jej nie przedawkować.

Witamina A w organizmie jest magazynowana głównie w wątrobie, ale można ją też znaleźć w niewielkich ilościach w:

• nerkach,

• tkance tłuszczowej,

• osoczu,

• jelicie cienkim,

• nadnerczach.

Substancje z grupy witaminy A są niesamowicie ważne w aspektach związanych ze:

• wzrokiem (niedobór wywołuje tzw. kurzą ślepotę),

• budową i funkcjonowaniem nabłonków: skóry, przewodu pokarmowego, układu oddechowego i układu moczowego,

• utrzymaniem prawidłowej stabilności komórek nabłonkowych,

• syntezą hormonów kory nadnerczy,

• produkcją hormonów z tarczycy,

• utrzymaniem prawidłowych osłon komórek nerwowych,

• reakcją immunologiczną,

• budową erytrocytów.

Za podstawowe produkty, które bogate są w tą witaminę wymienia się: 

• Ryby – głównie śledzie, tuńczyk,

• Oleje rybne,

• Jaja,

• Wątroba,

• Produkty mleczarskie,

• Owoce o barwie żółtej, pomarańczowej i czerwonej,

• Zielone warzywa (brokuł, natka pietruszki itp.).

Zapraszamy na konsultację do dietetyka Sonii Orszulak.

Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie


<< POWRÓT

Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA

Dietetyka - Orzechy włoskie

Dietetyka - Orzechy włoskie

DIETETYKA DZIECIĘCA

Orzechy włoskie to skarbnica składników, które mają bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie...

Dietetyka - Celiakia

Dietetyka - Celiakia

DIETETYKA DZIECIĘCA

Charakteryzuje się nietolerancją glutenu, białka zapasowego znajdującego się w zbożach. Gluten, który w tym przypadku jest toksyczny i doprowadza do zaniku kosmków jelita cienkiego, niewielkich wypustek błony śluzowej...

Dietetyka - Krzem, pierwiastek życia

Dietetyka - Krzem, pierwiastek życia

DIETETYKA DZIECIĘCA

Jeżeli krzemu w organizmie jest za mało, ludzki organizm przestaje funkcjonować prawidłowo, pojawiają się zaburzenia, zwłaszcza w metabolizmie tkanki łącznej, którą znajdziemy m.in. w: naczyniach krwionośnych, krwi czy naczyniach limfatycznych i większości narządów. Także komunikacja między ciałem a mózgiem jest zaburzona...

Dieta w osteoporozie

Dieta w osteoporozie

DIETETYKA DZIECIĘCA

To schorzenie szkieletu, które charakteryzuje się niską gęstością mineralną kości, co doprowadza do obniżenia jakości tkanki kostnej.