Cukier a stan zapalny
W stanie zapalnym nie ma nic słodkiego!
Na pewno każdy z Was zna to powszechne powiedzenie:,,Jesteś tym co jesz’’.
Jestem przekonana, że można znaleźć zarówno grono osób, które zgadzają się z tym poglądem oraz
grupę, która tak nie uważa. Jednak naukowcy dowodzą, że wybór spożywanych przez nas produktów ma spływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie.
Podczas gdy niektóre pokarmy mogą pomóc zwalczać stany zapalne stawów i mięśni, inne mogą zaostrzać stany zapalne, powodując
ból kolan, pleców i innych części ciała.
Podczas gdy niektóre pokarmy mogą pomóc zwalczać stany zapalne stawów i mięśni, badania
wykazały, że inne mogą zaostrzać stany zapalne, powodując ból kolan, pleców i innych części ciała.
Związki znajdujące się w niektórych pokarmach mogą powodować wytwarzanie przez
organizm substancji chemicznych, które powodują stany zapalne, a także inne problemy
zdrowotne, takie jak choroby serca, cukrzyca i otyłość.
Cukier a stan zapalny
Badania pokazują, że spożywanie pokarmów bogatych w cukier może powodować stany zapalne.
Stan zapalny w organizmie określany jest za pomocą badania we krwi poziomu białka
C-reaktywnego (CRP). Naukowcy dowiedli, że pokarmy o wysokim stężeniu cukru zwiększają
poziom CRP.
Jak to działa?
Słodkie pokarmy powodują skok insuliny który rozpoczyna kaskadę reakcji biochemicznych
prowadzących do powstania stanu zapalnego.
Zadaniem insuliny w organizmie jest usuwanie cukru z krwioobiegu i magazynowanie go w komórkach, co przyczynia się do zwiększenia
tkanki tłuszczowej. Tłuszcz trzewny sam jest generatorem białek zapalnych i hormonów, które
powodują powstawanie chronicznych stanów zapalnych. Większość postaci bólu stawów i bólów
mięśni wiąże się ze stanem zapalnym i nawet jeśli ból jest wynikiem urazu, objawy mogą się
nasilać i przedłużać w wyniku spożywania pokarmów bogatych w cukier.
Cukier ma wpływ na ból stawów
Cukier przyczynia się również do bólu stawów i sztywności występujących wraz ze starzeniemw procesie zwanym glikacją.
Glikacja występuje, gdy cukier wiąże się z białkami, tworząc związki zwane końcowymi produktami zaawansowanej glikacji lub AGE.
Związki te uszkadzają komórki w organizmie, przyspieszając proces utleniania i zmieniając normalne zachowanie komórek.
Badania wykazały, że nagromadzenie AGEs w tkankach stawowych powoduje zmiany
w chrząstce stawowej, czyniąc ją bardziej podatną na uszkodzenia i rozwój choroby
zwyrodnieniowej stawów.
Domowy sposób na ból kręgosłupa lub rwę kulszową
Cukier sam w sobie nie jest bezpośrednią przyczyną bólu, ale to, co może zrobić z naszym
organizmem, często prowadzi do bólu pleców i dyskomfortu.
Jeśli stan zapalny pojawi się w obrębie kręgosłupa może prowadzić do ucisku kluczowych nerwów lub tkanek miękkich w
kręgosłupie, wywołując uczucie bólu. Nadmiar cukru może również zwiększać ryzyko cukrzycy,
która może również zakłócać nerwy rdzeniowe i powodować ból.
Nie bez znaczenia jest również przyrost masy ciała związany z nadmiarem spożywanego cukru.
Twój kręgosłup bierze na siebie to obciążenie i pomaga w noszeniu dodatkowych kilogramów.
W konsekwencji odczuwalne jest to w dyskach międzykręgowych, które są narażone na
dehydratację oraz szybsze zużycie. Jest to prosta droga do powstawania zmian
zwyrodnieniowych stawów kręgosłupa.
Jeśli zastanawiasz się co jeszcze możesz zrobić, aby wspomóc proces terapeutyczny.
Jakie domowe leczenie zastosować, aby ból kręgosłupa nie był tak dotkliwy.
Najważniejsze jest szybkie zwalczenie stanu zapalnego, dlatego radzimy zrezygnować lub przynajmniej znacząco
ograniczyć spożycie produktów zawierających sacharozę (cukier biały, stołowy), która wręcz potęguje stan zapalny w organizmie.
Podobne działanie wykazują tłuszcze nasycone, dlatego w czasie ataku rwy kulszowej warto
powstrzymać się od jedzenia czerwonego mięsa, smażonych produktów (zwłaszcza w głębokim
oleju), produktów mlecznych o dużej zawartości tłuszczu oraz żywności wysoko przetworzonej.
Sama dieta to za mało
W momencie, gdy przewlekły stan zapalny wymknął się spod kontroli sama dieta
przeciwzapalna może być niewystarczająca, aby organizm powrócił do stanu równowagi.
Kluczem w tej sytuacji jest zintegrowane podejście opierające się na:
- technikach płynowych, terapii manualnej oraz pracy na kluczowych dla stanu zapalnego
narządach wewnętrznych (np. wątroba), stosowanych przez osteopatów
- fizjoterapii- odpowiednim doborze aktywności ruchowej, opracowaniu struktur mięśniowo-
powięziowych oraz technikach drenażowych
- współpracy z dietetykiem.
Moc z natury
Zerknij na listę produktów, które pomogą walczyć z nadmiernie rozpanoszonym stanem
zapalnym.
Naturalne leki przeciwzapalne masz u siebie w domu i możesz nawet o tym nie
wiedzieć. Mowa tutaj o ziołach.
Poznaj ,,Przeciwzapalną Siódemkę’’:
Kurkuma
pobudza korę nadnerczy do produkcji kortyzonu, związku o działaniu
przeciwzapalnym, który chroni organizm przed infekcjami, a pośrednio wspomaga procesy
gojenia
Ważne! Kurkuma wchłania się w organizmie słabo, niemniej nie można jej nadużywać, bo grozi
to rozstrojem żołądka. Najlepiej przyjmować dawkę 500-1000 mg dzienni. Aby zwiększyć
wchłanianie kurkumy najlepiej połączyć jej przyjmowanie z czarnym pieprzem.
Imbir lekarski
pobudza system odpornościowy, zmniejsza stany zapalne związane z układem
mięśniowo-więzadłowym
Pieprz cayenne
zawiera substancje niszczące wolne rodniki, które odpowiadają za stan zapalny.
Flawonoidy zawarte w pieprzu cayenne chronią organizm przed atakiem owadów oraz grzybów.
Goździki
eugenol zawarty w olejku z goździków przyczynia się do blokowania
odpowiedzialnego za powstawanie stanów zapalnych enzymu COX 2.
Cynamon
jest w czołówce najlepszych neutralizatorów wolnych rodników, odpowiedzialnych za
powstawanie wolnych rodników oraz rozwój chorób.
Szałwia lekarska
stosowana najczęściej w leczeniu zapalenia gardła oraz jamy ustnej.
Rozmaryn- hamuje rozwój bakterii i wirusów, działa rozgrzewająco.
Źródła:
https://ktociewyleczy.pl/wiedza/leczenie/ziola-i-superfoods/4797-rosliny-przeciwzapalne-7-
naturalnych-ziol
https://odzywianie.wprost.pl/diety/10404736/dieta-a-stan-zapalny-w-organizmie-co-nalezy-
jesc.html
https://www.caryortho.com/avoid-5-inflammatory-foods-ease-joint-pain/#:~:text=Unfortunately
%2C%20sugar%20is%20on%20top,further%20inflammation%20in%20the%20joints
https://www.vtfc.com/insights/blog/this-just-in-over-consumption-of-sugar-contributes-to-
muscle-joint-pain/
https://sinicropispine.com/how-sugar-can-affect-your-spine-health/#:~:text=The%20sugar
%20itself%20isn't,the%20body's%20natural%20inflammation%20process
.
Pozdrawiam serdecznie Edyta Adamczyk fizjoterapeutka
Inne artykuły:
Generator odporności organizmu
Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie
<< POWRÓT