Cukier a stan zapalny

Cukier a stan zapalny

W stanie zapalnym nie ma nic słodkiego!

Na pewno każdy z Was zna to powszechne powiedzenie:,,Jesteś tym co jesz’’.

Jestem przekonana, że można znaleźć zarówno grono osób, które zgadzają się z tym poglądem oraz

grupę, która tak nie uważa. Jednak naukowcy dowodzą, że wybór spożywanych przez nas produktów ma spływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie.

Podczas gdy niektóre pokarmy mogą pomóc zwalczać stany zapalne stawów i mięśni, inne mogą zaostrzać stany zapalne, powodując

ból kolan, pleców i innych części ciała.

Podczas gdy niektóre pokarmy mogą pomóc zwalczać stany zapalne stawów i mięśni, badania

wykazały, że inne mogą zaostrzać stany zapalne, powodując ból kolan, pleców i innych części ciała.

Związki znajdujące się w niektórych pokarmach mogą powodować wytwarzanie przez

organizm substancji chemicznych, które powodują stany zapalne, a także inne problemy

zdrowotne, takie jak choroby serca, cukrzyca i otyłość.

Cukier a stan zapalny

Badania pokazują, że spożywanie pokarmów bogatych w cukier może powodować stany zapalne.

Stan zapalny w organizmie określany jest za pomocą badania we krwi poziomu białka

C-reaktywnego (CRP). Naukowcy dowiedli, że pokarmy o wysokim stężeniu cukru zwiększają

poziom CRP.

Jak to działa?

Słodkie pokarmy powodują skok insuliny który rozpoczyna kaskadę reakcji biochemicznych

prowadzących do powstania stanu zapalnego.

Zadaniem insuliny w organizmie jest usuwanie cukru z krwioobiegu i magazynowanie go w komórkach, co przyczynia się do zwiększenia

tkanki tłuszczowej. Tłuszcz trzewny sam jest generatorem białek zapalnych i hormonów, które

powodują powstawanie chronicznych stanów zapalnych. Większość postaci bólu stawów i bólów

mięśni wiąże się ze stanem zapalnym i nawet jeśli ból jest wynikiem urazu, objawy mogą się

nasilać i przedłużać w wyniku spożywania pokarmów bogatych w cukier.

Cukier ma wpływ na ból stawów

Cukier przyczynia się również do bólu stawów i sztywności występujących wraz ze starzeniemw procesie zwanym glikacją.

Glikacja występuje, gdy cukier wiąże się z białkami, tworząc związki zwane końcowymi produktami zaawansowanej glikacji lub AGE.

Związki te uszkadzają komórki w organizmie, przyspieszając proces utleniania i zmieniając normalne zachowanie komórek.

Badania wykazały, że nagromadzenie AGEs w tkankach stawowych powoduje zmiany

w chrząstce stawowej, czyniąc ją bardziej podatną na uszkodzenia i rozwój choroby

zwyrodnieniowej stawów.

Domowy sposób na ból kręgosłupa lub rwę kulszową

Cukier sam w sobie nie jest bezpośrednią przyczyną bólu, ale to, co może zrobić z naszym

organizmem, często prowadzi do bólu pleców i dyskomfortu.

Jeśli stan zapalny pojawi się w obrębie kręgosłupa może prowadzić do ucisku kluczowych nerwów lub tkanek miękkich w

kręgosłupie, wywołując uczucie bólu. Nadmiar cukru może również zwiększać ryzyko cukrzycy,

która   może   również   zakłócać   nerwy   rdzeniowe   i   powodować   ból.

Nie bez znaczenia jest również przyrost masy ciała związany z nadmiarem spożywanego cukru.

Twój kręgosłup bierze na siebie to obciążenie i pomaga w noszeniu dodatkowych kilogramów.

W konsekwencji odczuwalne jest to w dyskach międzykręgowych, które są narażone na

dehydratację   oraz   szybsze   zużycie.   Jest   to   prosta   droga   do   powstawania   zmian

zwyrodnieniowych stawów kręgosłupa. 

Jeśli zastanawiasz się co jeszcze możesz zrobić, aby wspomóc proces terapeutyczny.

Jakie domowe leczenie zastosować, aby ból kręgosłupa nie był tak dotkliwy.

Najważniejsze jest szybkie zwalczenie stanu zapalnego, dlatego radzimy zrezygnować lub przynajmniej znacząco

ograniczyć spożycie produktów zawierających sacharozę (cukier biały, stołowy), która wręcz potęguje stan zapalny w organizmie.

   Podobne działanie wykazują tłuszcze nasycone, dlatego w czasie ataku rwy kulszowej warto

powstrzymać się od jedzenia czerwonego mięsa, smażonych produktów (zwłaszcza w głębokim

oleju), produktów mlecznych o dużej zawartości tłuszczu oraz żywności wysoko przetworzonej.

Sama dieta to za mało

W   momencie,  gdy  przewlekły  stan   zapalny   wymknął  się   spod  kontroli  sama   dieta

przeciwzapalna może być niewystarczająca, aby organizm powrócił do stanu równowagi.

Kluczem w tej sytuacji jest zintegrowane podejście opierające się na:

  • technikach płynowych, terapii manualnej oraz pracy na kluczowych dla stanu zapalnego

narządach wewnętrznych (np. wątroba), stosowanych przez osteopatów

  • fizjoterapii- odpowiednim doborze aktywności ruchowej, opracowaniu struktur mięśniowo-

powięziowych oraz technikach drenażowych

  • współpracy z dietetykiem.

Moc z natury

Zerknij na listę produktów, które pomogą walczyć z nadmiernie rozpanoszonym stanem

zapalnym.

Naturalne leki przeciwzapalne masz u siebie w domu i możesz nawet o tym nie

wiedzieć. Mowa tutaj o ziołach.

Poznaj ,,Przeciwzapalną Siódemkę’’:

Kurkuma

  pobudza   korę   nadnerczy   do   produkcji   kortyzonu,   związku   o   działaniu

przeciwzapalnym, który chroni organizm przed infekcjami, a pośrednio wspomaga procesy

gojenia

Ważne! Kurkuma wchłania się w organizmie słabo, niemniej nie można jej nadużywać, bo grozi

to rozstrojem żołądka. Najlepiej przyjmować dawkę 500-1000 mg dzienni. Aby zwiększyć

wchłanianie kurkumy najlepiej połączyć jej przyjmowanie z czarnym pieprzem.

Imbir lekarski

pobudza system odpornościowy, zmniejsza stany zapalne związane z układem

mięśniowo-więzadłowym

Pieprz cayenne

zawiera substancje niszczące wolne rodniki, które odpowiadają za stan zapalny.

Flawonoidy zawarte w pieprzu cayenne chronią organizm przed atakiem owadów oraz grzybów.

Goździki

  eugenol   zawarty   w   olejku   z   goździków   przyczynia   się   do   blokowania

odpowiedzialnego za powstawanie stanów zapalnych enzymu COX 2.

Cynamon 

jest w czołówce najlepszych neutralizatorów wolnych rodników, odpowiedzialnych za

powstawanie wolnych rodników oraz rozwój chorób.

Szałwia lekarska

stosowana najczęściej w leczeniu zapalenia gardła oraz jamy ustnej.

Rozmaryn- hamuje rozwój bakterii i wirusów, działa rozgrzewająco.

Źródła:

https://ktociewyleczy.pl/wiedza/leczenie/ziola-i-superfoods/4797-rosliny-przeciwzapalne-7-

naturalnych-ziol

https://odzywianie.wprost.pl/diety/10404736/dieta-a-stan-zapalny-w-organizmie-co-nalezy-

jesc.html

https://www.caryortho.com/avoid-5-inflammatory-foods-ease-joint-pain/#:~:text=Unfortunately

%2C%20sugar%20is%20on%20top,further%20inflammation%20in%20the%20joints

https://www.vtfc.com/insights/blog/this-just-in-over-consumption-of-sugar-contributes-to-

muscle-joint-pain/

https://sinicropispine.com/how-sugar-can-affect-your-spine-health/#:~:text=The%20sugar

%20itself%20isn't,the%20body's%20natural%20inflammation%20process

.

Pozdrawiam serdecznie  Edyta Adamczyk fizjoterapeutka

Inne artykuły:

O ostrodze piętowej

Generator odporności organizmu

Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie


<< POWRÓT

Inne z kategorii: OGÓLNIE O ZDROWIU

Przewlekłe Zapalenie Żołądka: Przyczyny, Objawy, Badania i Rola Osteopatii w Leczeniu

Przewlekłe Zapalenie Żołądka: Przyczyny, Objawy, Badania i Rola Osteopatii w Leczeniu

OGÓLNIE O ZDROWIU
Wątroba - Twój najlepszy przyjaciel

Wątroba - Twój najlepszy przyjaciel

OGÓLNIE O ZDROWIU
TRE czyli fabryczny mechanizm walki ze stresem

TRE czyli fabryczny mechanizm walki ze stresem

OGÓLNIE O ZDROWIU
Cukier a stan zapalny

Cukier a stan zapalny

OGÓLNIE O ZDROWIU