Dietetyka - Jelita - informacje ogólne
Jelito grube jest uważane za ważny, a może nawet najważniejszy organ ludzkiego organizmu. Nazywane bywa nawet drugim mózgiem, ponieważ jego rolą jest nie tylko wchłanianie substancji odżywczych i formowanie kału. Ma dużo więcej "do powiedzenia".
Poznajcie różnicę między prawidłową, a złą florą jelitową :
Prawidłowa flora jelitowa wspomaga:
a) 80% układu odpornościowego
produkcja witamin K i D
niszczy w zarodku patogeny
tworzy idealną ochronę przeciwzapalną
b) 80% dobrego samopoczucia
produkcja serotoniny
c) prawidłową kontrolę wagi
wrażliwość insulinowa
właściwa produkcja hormonów
Zła flora jelitowa powoduje choroby:
- zapalenie jelit
- otyłość
- rak jelita grubego
- zapalenie stawów
- autyzm
Pomimo tego iż otacza nas ogrom czynników negatywnie wpływających na jelita takich jak:
- DIETA (alergie, nietolerancje, cukier, konserwanty)
- ŚRODOWISKO (kosmetyki, smog, spaliny, stres)
- INFEKCJE (bakteryjne, wirusowe, infekcje)
- LEKI
- UŻYWKI
- GENY,
natura podarowała nam na szczęście gamę produktów czyszczących nasze jelita, zaprośmy zatem do naszej kuchni:
- OCET JABŁKOWY
- JABŁKA
- SÓL MORSKĄ ORAZ WODĘ
- KISZONKI
- NASIONA CHIA
- ZIELONE ROŚLINY LIŚCIASTE
- SIEMIĘ LNIANE ORAZ AVOCADO
Niestety na swojej drodze napotykamy się także na wiele czynników zwiększających ryzyko wystąpienia raka jelita:
- WIEK + CZYNNIKI GENETYCZNE
- ZŁE NAWYKI ŻYWIENIOWE
- BRAK AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ
- PALENIE PAPIEROSÓW
- NADMIERNE SPOZYWANIE CZERWONEGO MIĘSA
- DIETA UBOGA W BŁONNIK
- ŻYWNOŚĆ PRZETWORZONA CHEMICZNIE
- ZŁE PROPORCJE TŁUSZCZÓW
- SPOŻYWANIE ALKOHOLU
Zadbaj o swoje lelita i pamiętaj, że dla ich kondycji ważna jest nie tylko urozmaicona dieta. Zdrowe jelita lubia także RUCH !!!
Nie można zapomnieć także o odpowiednich ilościach wypijanej wody (co najmniej 1,5 litra dziennie). Niegazowana wodę mineralna można zastąpić naparami ziołowymi, czy gorzką herbatą.
Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie
<< POWRÓT
Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA
Prawdy i mity o glutenie
DIETETYKA DZIECIĘCASkonfrontujemy z rzeczywistością najczęściej powtarzane informacje dotyczące popularnego tematu związanego ze spożywaniem produktów z glutenem.
Dietetyka - Krzem, pierwiastek życia
DIETETYKA DZIECIĘCAJeżeli krzemu w organizmie jest za mało, ludzki organizm przestaje funkcjonować prawidłowo, pojawiają się zaburzenia, zwłaszcza w metabolizmie tkanki łącznej, którą znajdziemy m.in. w: naczyniach krwionośnych, krwi czy naczyniach limfatycznych i większości narządów. Także komunikacja między ciałem a mózgiem jest zaburzona...
Dietetyka - Atopowe Zapalenie Skóry
DIETETYKA DZIECIĘCAPodczas leczenia AZS ważna okazuje się dobrze dobrana dieta. Polega na usunięciu tych produktów, które powodują niewłaściwą reakcję ze strony układu immunologicznego...
Szparagi
DIETETYKA DZIECIĘCAJest to warzywo, które naturalnie występuje w klimacie śródziemnomorskim. Jednak znaleźć możemy je prawie wszędzie. Częścią jadalną są młode pędy, inaczej nazywane wypustkami szparagów.