Dietetyka - Żelazo

Dietetyka - Żelazo

Czy żelazo jest niezbędne dziecku w początkowym okresie życia?

Tak! Jest to jeden z ważniejszych składników mineralnych, które potrzebne są do właściwego funkcjonowania organizmu, zwłaszcza dla niemowląt. Ponieważ wówczas zużywa zapasy żelaza na intensywny wzrost i zwiększanie objętości krążącej krwi. Ponadto potrzebne jest do prawidłowej pracy mózgu, tworzenia się sieci i połączeń komórek nerwowych.

Niedobór żelaza w początkowym okresie życia może powodować problemy z rozwojem psychosomatycznym oraz z zachowaniem i nauką.

Co gdy niedobór żelaza występuje u kobiety w ciąży? Może doprowadzić to do anemii matki i dziecka, wcześniactwo, niską masę urodzeniową i obniżoną odporność obojga.

Niedobór żelaza może także dotyczyć dzieci, które bardzo szybko rosną, mają zmniejszone łaknienie, dziewczyny z obfitymi miesiączkami, dzieci z nadwagą, osoby aktywne fizycznie, kobiety w ciąży oraz wegetarianie i weganie.

Czy stosować suplementację żelazem?

W większości przypadków tak. Jednak przed tym warto udać się do specjalisty, zrobić odpowiednie badania, by dowiedzieć się jakie produkty stosować i w jakich ilościach. Być może wystarczy zmiana diety, wprowadzenie produktów bogatych w żelazo. Ważne jest, by nie przedawkować żelaza, gdyż jak wiadomo jest to pierwiastek toksyczny i w za dużych dawkach może poważnie zaszkodzić.

Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie


<< POWRÓT

Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA

Atopowe zapalenie skóry

Atopowe zapalenie skóry

DIETETYKA DZIECIĘCA

Jest to rodzaj schorzenia zapalnego, niezakaźnego o przewlekłym i nawrotowym charakterze, który związany jest z nadwrażliwością miejscową na pewne substancje, pokarmy, bakterie, grzyby i inne. Najczęściej jest ona uwarunkowana genetycznie.

Dietetyka - Atopowe Zapalenie Skóry

Dietetyka - Atopowe Zapalenie Skóry

DIETETYKA DZIECIĘCA

Podczas leczenia AZS ważna okazuje się dobrze dobrana dieta. Polega na usunięciu tych produktów, które powodują niewłaściwą reakcję ze strony układu immunologicznego...

Jedzenie kompulsywne

Jedzenie kompulsywne

DIETETYKA DZIECIĘCA

Kompulsywne objadanie to brak kontroli nad ilością i tempem spożywanych posiłków w ciągu dnia. To zaburzenie odżywiania, które skupia się na niekontrolowanym spożywaniu dużych ilości jedzenia bez odczuwania fizycznego głodu.

Dietetyka - Kukurydza

Dietetyka - Kukurydza

DIETETYKA DZIECIĘCA

Ziarno kukurydzy zawiera składziki takie jak białko, tłuszcz, węglowodany, beta-karoten, B1, B2, E, PP i C. Znajdziemy w niej dużo witamin z grupy B, przede wszystkim tiaminę i niacynę, ale także minerały: sód, potas, wapń, fosfor, żelazo, magnez, miedź, nikiel, cynk, chrom oraz selen...