Dietetyka - Żelazo

Dietetyka - Żelazo

Czy żelazo jest niezbędne dziecku w początkowym okresie życia?

Tak! Jest to jeden z ważniejszych składników mineralnych, które potrzebne są do właściwego funkcjonowania organizmu, zwłaszcza dla niemowląt. Ponieważ wówczas zużywa zapasy żelaza na intensywny wzrost i zwiększanie objętości krążącej krwi. Ponadto potrzebne jest do prawidłowej pracy mózgu, tworzenia się sieci i połączeń komórek nerwowych.

Niedobór żelaza w początkowym okresie życia może powodować problemy z rozwojem psychosomatycznym oraz z zachowaniem i nauką.

Co gdy niedobór żelaza występuje u kobiety w ciąży? Może doprowadzić to do anemii matki i dziecka, wcześniactwo, niską masę urodzeniową i obniżoną odporność obojga.

Niedobór żelaza może także dotyczyć dzieci, które bardzo szybko rosną, mają zmniejszone łaknienie, dziewczyny z obfitymi miesiączkami, dzieci z nadwagą, osoby aktywne fizycznie, kobiety w ciąży oraz wegetarianie i weganie.

Czy stosować suplementację żelazem?

W większości przypadków tak. Jednak przed tym warto udać się do specjalisty, zrobić odpowiednie badania, by dowiedzieć się jakie produkty stosować i w jakich ilościach. Być może wystarczy zmiana diety, wprowadzenie produktów bogatych w żelazo. Ważne jest, by nie przedawkować żelaza, gdyż jak wiadomo jest to pierwiastek toksyczny i w za dużych dawkach może poważnie zaszkodzić.

Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie


<< POWRÓT

Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA

Jedzenie kompulsywne

Jedzenie kompulsywne

DIETETYKA DZIECIĘCA

Kompulsywne objadanie to brak kontroli nad ilością i tempem spożywanych posiłków w ciągu dnia. To zaburzenie odżywiania, które skupia się na niekontrolowanym spożywaniu dużych ilości jedzenia bez odczuwania fizycznego głodu.

Olej lniany

Olej lniany

DIETETYKA DZIECIĘCA

Jest to olej, który bogaty jest w wiele wartościowych składników i znajdzie zastosowanie w wielu dolegliwościach. Poznajcie go!

Dietetyka - Krzem, pierwiastek życia

Dietetyka - Krzem, pierwiastek życia

DIETETYKA DZIECIĘCA

Jeżeli krzemu w organizmie jest za mało, ludzki organizm przestaje funkcjonować prawidłowo, pojawiają się zaburzenia, zwłaszcza w metabolizmie tkanki łącznej, którą znajdziemy m.in. w: naczyniach krwionośnych, krwi czy naczyniach limfatycznych i większości narządów. Także komunikacja między ciałem a mózgiem jest zaburzona...

Dietetyka - Kukurydza

Dietetyka - Kukurydza

DIETETYKA DZIECIĘCA

Ziarno kukurydzy zawiera składziki takie jak białko, tłuszcz, węglowodany, beta-karoten, B1, B2, E, PP i C. Znajdziemy w niej dużo witamin z grupy B, przede wszystkim tiaminę i niacynę, ale także minerały: sód, potas, wapń, fosfor, żelazo, magnez, miedź, nikiel, cynk, chrom oraz selen...