Dietetyka - Złoty eliksir natury
Złoty eliksir natury!
Pamietam jedna dziewczynę lat 42 o imieniu Gosia, która miała permanentne zaparcia i 15 kg zacementowanego paliwa.
Przez wiele lat borykała się z brakiem energii i niskim poczuciem własnej wartości.
Do tego dochodziło brak powodzenia u płci przeciwnej.
W jej diecie i życiu brakowało równowagi i ciągle wracała do starych nawyków. W dzieciństwie Gosia nauczyła się zajadać stresy. Wciągała wszystko z lodówki, gdy nikt nie widział - najczęściej wieczorami.
Tak przez lata wypracowała sobie schemat radzenia ze stresem.
Minęło sporo czasu zanim przemodelowałam reakcje kompulsywnego jedzenia, w analizę swoich myśli, a nadwyżkę energii konsumować w fitness klubie.
Po pierwszych 6 miesiącach była znacząca różnica w wyglądzie i poczuciu własnej wartości.
Gosia zaczęła się spotykać z Krzysiem, który aktualnie jest jej mężem.
Mają piękny dom, gdzie mogą wieczorami przesiadywać popijając herbatę w zimne dni.
Pierwszym suplementem, który wprowadziłam w życiu Gosi był właśnie złoty olej. Intuicyjnie zaleciłem jej, by używała go w celu uzupełnienia pewnych pierwiastków.
Natura ma wiele magicznych acz pospolitych darów!
Sonia
Olej rzepakowy – cudowne właściwości
Niepozorny, tłoczony z nasion rzepaku. Okazuje się, że jest to jeden z najzdrowszych olei na świecie.
W Polsce wciąż nie cieszy się taką sławą na jaką zasługuje. Być może jest to spowodowane jego złą opinią sprzed kilkunastu/kilkudziesięciu lat.
Jednak od dawna rzepak, który jest u nas uprawiany nie zawiera szkodliwych substancji, zaś bogaty jest kwasy oleinowe, linolowe (omega – 6) i linolenowe (omega – 3).
Zawarte w oleju rzepakowym nienasycone kwasy tłuszczowe wspierają pracę serca, układu krwionośnego, nerek, mózgu, pomagają utrzymać odpowiedni poziom glukozy we krwi oraz poprawiają stan skóry i jej kondycję. Natomiast kwas oleinowy wpływa na zmniejszenie zawartości złego cholesterolu w naszym organizmie, a także wyrównuje stosunek zawartości tego złego i dobrego.
Co jeszcze znajdziemy w oleju rzepakowym? Są to m.in.:
- Witamina E – pomaga wychwycić wolne rodniki, dobrze wpływa na kondycję skóry,
- Witamina K – pomaga w procesie krzepnięcia krwi,
- Prowitamina A – przeciwutleniacz, kontrolujący poziom wolnych rodników i obniżający poziom złego cholesterolu.
Który olej wybrać? Tłoczony na ciepło czy na zimno?
W przypadku tych tłoczonych na ciepło są one dodatkowo rafinowane (oczyszczane), wówczas lepiej używać go do smażenia, pieczenia, ale można także do potraw takich jak np. sałatki. Zaś ten tłoczony na zimno powinno stosować się tylko do potraw „na zimno”, czyli właśnie do sałatek czy sosów.
Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie
<< POWRÓT
Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA
Olej lniany
DIETETYKA DZIECIĘCAJest to olej, który bogaty jest w wiele wartościowych składników i znajdzie zastosowanie w wielu dolegliwościach. Poznajcie go!
Obwisła skóra - dietetyka.
DIETETYKA DZIECIĘCAJednak można starać się zapobiec powstaniu tego nieestetycznego problemu, tak by mieć dobre samopoczucie, czuć się dobrze ze swoim ciałem i nie ukrywać się pod workowatymi ubraniami.
Dieta w osteoporozie
DIETETYKA DZIECIĘCATo schorzenie szkieletu, które charakteryzuje się niską gęstością mineralną kości, co doprowadza do obniżenia jakości tkanki kostnej.
Kilka kilogramów za dużo
DIETETYKA DZIECIĘCAProblem ze zrzuceniem kilku zbędnych kilogramów to temat bardzo na czasie! Pewnie zastanawiasz się czemu innym się udaje, a Ty wciąż tkwisz w błędnym kole.