Dietetyka - Nasiona Chia

Nasiona Chia - popularny superfood
Jakiś czas temu wspomniałam Wam o superfoods.
Jednym z produktów, które zalicza się do tej grupy, są nasiona chia, czyli hiszpańska szałwia.
Według badań jest to roślina charakteryzująca się cennym składem odżywczym, zawiera duże pokłady wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, błonnika pokarmowego, witamin, składników mineralnych oraz związków działających antyoksydacyjnie.
Dzięki dużej zawartości kwasu alfa-linolenowego, ma bardzo dobry wpływ na pracę układu sercowo – naczyniowego, obniża cholesterol całkowity i trójglicerydy, wspomaga kontrolę poziomu glukozy w krwi i utrzymanie odpowiedniej masy ciała.
Ponadto zawartość antyoksydantów ma ogromny wpływ na redukcje stresu oksydacyjnego, dzięki czemu prawdopodobieństwo wystąpienia miażdżycy oraz zawału mięśnia sercowego znacznie spada.
Spożywając nasiona chia uzupełniamy niedobory wapnia, żelaza, cynku, czyli składników odpowiadających za mocny układ kostny, kondycję włosów, skóry i paznokci.
Poddawany jest dyskusji temat dotyczący formy spożywania nasion chia, w całości czy zmielone. Składniki mielonych nasion będą bardziej dostępne, jednak są one wówczas podatne na utlenianie i jełczenie, co zmniejsza ich walory smakowo – zapachowe, a także skraca okres przydatności do spożycia.
Należy jednak pamiętać, by mieć zdrowy rozsądek w spożywaniu nasion chia. Na pewno mają swoje wartości odżywcze, jednak badania przeprowadzone do tej pory niejednokrotnie były sprzeczne w swoich wnioskach.
Zapraszamy do Soni Orszulak - Dietetyczki
Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie
<< POWRÓT
Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA

Dietetyka - Nadwaga i otyłość
DIETETYKA DZIECIĘCAWarto wiedzieć, że nie są to tylko problemy natury estetycznej – jest to znacznie bardziej złożony problem, który może doprowadzić niestety nawet do śmierci.

Dieta regeneracyjna
DIETETYKA DZIECIĘCAPo ciąży każda kobieta powinna zadbać o siebie i swój organizm tak samo jak w ciąży, dlatego że musi się on odbudować i zregenerować.

Neofobia rozwojowa
DIETETYKA DZIECIĘCANeofobia pokarmowa jest naturalnym etapem rozwoju człowieka. Pierwsze oznaki neofobii możemy już zaobserwować pod koniec 1 roku życia dziecka, ale częściej obserwujemy go w 2-3 roku życia dziecka i trwa do 5-6 roku życia.

Właściwości CZYSTKA
DIETETYKA DZIECIĘCACzystek to jedna z roślin o silniejszym działaniu, które są nam znane.