Dietetyka - Nasiona Chia

Dietetyka - Nasiona Chia

Nasiona Chia - popularny superfood

Jakiś czas temu wspomniałam Wam o superfoods. 

Jednym z produktów, które zalicza się do tej grupy, są nasiona chia, czyli hiszpańska szałwia. 

Według badań jest to roślina charakteryzująca się cennym składem odżywczym, zawiera duże pokłady wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, błonnika pokarmowego, witamin, składników mineralnych oraz związków działających antyoksydacyjnie. 

Dzięki dużej zawartości kwasu alfa-linolenowego, ma bardzo dobry wpływ na pracę układu sercowo – naczyniowego, obniża cholesterol całkowity i trójglicerydy, wspomaga kontrolę poziomu glukozy w krwi i utrzymanie odpowiedniej masy ciała. 
Ponadto zawartość antyoksydantów ma ogromny wpływ na redukcje stresu oksydacyjnego, dzięki czemu prawdopodobieństwo wystąpienia miażdżycy oraz zawału mięśnia sercowego znacznie spada. 

Spożywając nasiona chia uzupełniamy niedobory wapnia, żelaza, cynku, czyli składników odpowiadających za mocny układ kostny, kondycję włosów, skóry i paznokci. 

Poddawany jest dyskusji temat dotyczący formy spożywania nasion chia, w całości czy zmielone. Składniki mielonych nasion będą bardziej dostępne, jednak są one wówczas podatne na utlenianie i jełczenie, co zmniejsza ich walory smakowo – zapachowe, a także skraca okres przydatności do spożycia. 

Należy jednak pamiętać, by mieć zdrowy rozsądek w spożywaniu nasion chia. Na pewno mają swoje wartości odżywcze, jednak badania przeprowadzone do tej pory niejednokrotnie były sprzeczne w swoich wnioskach. 

Zapraszamy do Soni Orszulak - Dietetyczki

Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie


<< POWRÓT

Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA

Otyłość a choroba zwyrodnieniowa

Otyłość a choroba zwyrodnieniowa

DIETETYKA DZIECIĘCA

Jeśli waga ciała jest niewłaściwa w stosunku do naszego wzrostu, może to prowadzić do mechanicznych uszkodzeń chrząstki stawowej. Ponadto często pojawia się sztywność stawów oraz ból.

Zespół jelita nadwrażliwego

Zespół jelita nadwrażliwego

DIETETYKA DZIECIĘCA

Zespół jelita nadwrażliwego (IBS) to zaburzenie czynnościowe, którego charakterystycznymi cechami są: nawracający ból brzucha oraz zaburzenia rytmu wypróżnień. 

Ile dzieci powinny zjadać?

Ile dzieci powinny zjadać?

DIETETYKA DZIECIĘCA

Dziś przyjrzymy się kwestii ilości posiłków u dzieci powyżej 1. Roku życia. Pokaże, że nie musisz biegać za swoim maluchem z łyżką, by choć trochę skubnął.

Właściwości CZYSTKA

Właściwości CZYSTKA

DIETETYKA DZIECIĘCA

Czystek to jedna z roślin o silniejszym działaniu, które są nam znane.