Dietetyka - Neofobia

Dietetyka - Neofobia

Neofobia – dlaczego dziecko nie je?

Czy dziecko nie chce jeść nowych produktów? Lub produktów, które już jadło, ale kupowano je w innym sklepie więc ma inne opakowanie?

Kiedy gotujesz w domu dla rodziny posiłki są zawsze dwa jedno dla dziecka, a drugie dla rodziny.

Kiedy wyjeżdżacie na wakacje zabierasz ze sobą mnóstwo jedzenia, bo nie wiesz czy w danym miejscu Twoje dziecko coś zje?

Czy Twoje dziecko je tylko suchy chleb, jogurt konkretnej firmy, odcedzony rosół i frytki z fast fooda?

Powyższe problemy mogą wynikać z neofobii żywieniowej dziecka, czyli niechęć, lęk a w konsekwencji unikanie nowego jedzenia.

Rodzice w tej sytuacji często są bezradni, stosują system kary i nagrody, często czują się zawstydzeni lub zażenowani przed otoczeniem, mają odczucie bezradności w tej sytuacji.

Dzieci w wieku 2 – 3 lat często poprzez niechęć do jedzenia wyrażają swoją potrzebę niezależności i często jest to stan przejściowy, natomiast jeżeli dzieci w przedziale 2 – 6 lat wykazują powyższe problemy w dużym nasileniu warto skłonić się do wizyty u specjalisty.

Jakie są konsekwencje?

  • dziecko unika pory posiłkowej, wycieczek szkolnych, nie uczęszcza do stołówki, stara się unikać sytuacji wymuszającej kontakt z żywnością.
  • dziecko wie, że swoim zachowaniem wyróżnia się na tle innych, więc jego samoocena jest niska,
  • wynikają z tego również duże konsekwencje zdrowotne, niedobory żywieniowe

SO

Problem ten może spowodować wiele problemow dlatego czym prędzej zapraszamy na wizyte do dietetyka
Tym problemem w naszej przychodni zajmuje się Sonia

Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie


<< POWRÓT

Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA

Dietetyka - Nasiona Chia

Dietetyka - Nasiona Chia

DIETETYKA DZIECIĘCA

Według badań jest to roślina charakteryzująca się cennym składem odżywczym, zawiera duże pokłady wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, błonnika pokarmowego, witamin, składników mineralnych oraz związków działających antyoksydacyjnie. 

Zespół jelita nadwrażliwego

Zespół jelita nadwrażliwego

DIETETYKA DZIECIĘCA

Zespół jelita nadwrażliwego (IBS) to zaburzenie czynnościowe, którego charakterystycznymi cechami są: nawracający ból brzucha oraz zaburzenia rytmu wypróżnień. 

Prawdy i mity o glutenie

Prawdy i mity o glutenie

DIETETYKA DZIECIĘCA

Skonfrontujemy z rzeczywistością najczęściej powtarzane informacje dotyczące popularnego tematu związanego ze spożywaniem produktów z glutenem.

Atopowe zapalenie skóry

Atopowe zapalenie skóry

DIETETYKA DZIECIĘCA

Jest to rodzaj schorzenia zapalnego, niezakaźnego o przewlekłym i nawrotowym charakterze, który związany jest z nadwrażliwością miejscową na pewne substancje, pokarmy, bakterie, grzyby i inne. Najczęściej jest ona uwarunkowana genetycznie.