Dietetyka - Celiakia

Celiakia
Choroba immunologiczna, o podłożu genetycznym, trwająca całe życie.
Charakteryzuje się nietolerancją glutenu, białka zapasowego znajdującego się w zbożach. Gluten, który w tym przypadku jest toksyczny i doprowadza do zaniku kosmków jelita cienkiego, niewielkich wypustek błony śluzowej, w efekcie prowadzi do upośledzenia wchłaniania pokarmu.
Choroba może ujawnić się w każdym wieku, nie ma reguły.
Obecnie najczęściej wykrywana jest u osób wieku 30-50 lat.
Możemy wyróżnić kilka typów celiakii:
a. Klasyczna – brak łaknienia, co prowadzi do niedożywienia, biegunek, powiększeniu obwodu brzucha. Ponadto występuje niedokrwistość (niedobór żelaza), niedobór białka, kwasu foliowego i witamin.
b. Niema – przebiega bezobjawowo, wówczas diagnozowana jest na podstawie występowania zmian zanikowych jelit. Badania zlecane są, gdy występują np.: bóle brzucha, wzdęcia, luźne stolce, choroby tarczycy, hipoplazja szkliwa zębowego, nawracające afty itd.
c. Ukryta – pierwsze objawy mogą ujawnić się w późniejszym okresie życia.
Najskuteczniejszą formą leczenia celiakii jest właściwa dieta bezglutenowa.
Sprzyja ona regeneracji kosmków jelitowych i ustąpieniu innych objawów.
Jakie produkty w większości przypadków można spożywać?
Oto kilka z nich: kukurydza, ryż, ziemniaki, soja, soczewica, fasola, świeże nieprzetworzone mięso i ryby, wszystkie owoce itd.
Zaś wystrzegać należy się np. przed: pszenicą, jęczmieniem, żytem, niektórymi wędlinami, konserwami, wyrobami garmażeryjnymi i innymi.
W naszej przychodni specjalistka od leczenia tej choroby jest Sonia stacjonarnie lub online.
Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie
<< POWRÓT
Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA

Otyłość a choroba zwyrodnieniowa
DIETETYKA DZIECIĘCAJeśli waga ciała jest niewłaściwa w stosunku do naszego wzrostu, może to prowadzić do mechanicznych uszkodzeń chrząstki stawowej. Ponadto często pojawia się sztywność stawów oraz ból.

Woda smakowa
DIETETYKA DZIECIĘCAWiele osób niechętnie sięga po zwykłą wodę, często zastępując ją innymi płynami. Część z nich wypija duże ilości wody smakowej. Czy to dobry zamiennik?

Szparagi
DIETETYKA DZIECIĘCAJest to warzywo, które naturalnie występuje w klimacie śródziemnomorskim. Jednak znaleźć możemy je prawie wszędzie. Częścią jadalną są młode pędy, inaczej nazywane wypustkami szparagów.

Dietetyka - Kwasy tłuszczowe
DIETETYKA DZIECIĘCAĆwiczysz chudniesz, inwestujesz w siebie, a czy inwestujesz w prawidłowe funkcjonowanie Twojej łepetynki?
Jest to najważniejszy „mięsień „w naszym organizmie - bo jest prowodyrem wszelkich czynności świadomych jak i nieświadomych