Dietetyka - Celiakia
Celiakia
Choroba immunologiczna, o podłożu genetycznym, trwająca całe życie.
Charakteryzuje się nietolerancją glutenu, białka zapasowego znajdującego się w zbożach. Gluten, który w tym przypadku jest toksyczny i doprowadza do zaniku kosmków jelita cienkiego, niewielkich wypustek błony śluzowej, w efekcie prowadzi do upośledzenia wchłaniania pokarmu.
Choroba może ujawnić się w każdym wieku, nie ma reguły.
Obecnie najczęściej wykrywana jest u osób wieku 30-50 lat.
Możemy wyróżnić kilka typów celiakii:
a. Klasyczna – brak łaknienia, co prowadzi do niedożywienia, biegunek, powiększeniu obwodu brzucha. Ponadto występuje niedokrwistość (niedobór żelaza), niedobór białka, kwasu foliowego i witamin.
b. Niema – przebiega bezobjawowo, wówczas diagnozowana jest na podstawie występowania zmian zanikowych jelit. Badania zlecane są, gdy występują np.: bóle brzucha, wzdęcia, luźne stolce, choroby tarczycy, hipoplazja szkliwa zębowego, nawracające afty itd.
c. Ukryta – pierwsze objawy mogą ujawnić się w późniejszym okresie życia.
Najskuteczniejszą formą leczenia celiakii jest właściwa dieta bezglutenowa.
Sprzyja ona regeneracji kosmków jelitowych i ustąpieniu innych objawów.
Jakie produkty w większości przypadków można spożywać?
Oto kilka z nich: kukurydza, ryż, ziemniaki, soja, soczewica, fasola, świeże nieprzetworzone mięso i ryby, wszystkie owoce itd.
Zaś wystrzegać należy się np. przed: pszenicą, jęczmieniem, żytem, niektórymi wędlinami, konserwami, wyrobami garmażeryjnymi i innymi.
W naszej przychodni specjalistka od leczenia tej choroby jest Sonia stacjonarnie lub online.
Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie
<< POWRÓT
Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA
Dietetyka - Kukurydza
DIETETYKA DZIECIĘCAZiarno kukurydzy zawiera składziki takie jak białko, tłuszcz, węglowodany, beta-karoten, B1, B2, E, PP i C. Znajdziemy w niej dużo witamin z grupy B, przede wszystkim tiaminę i niacynę, ale także minerały: sód, potas, wapń, fosfor, żelazo, magnez, miedź, nikiel, cynk, chrom oraz selen...
Witamina A
DIETETYKA DZIECIĘCANiedobór witaminy A może mieć duży wpływ na stan naszego zdrowia. Problem pojawia się, gdy zbyt małą jej ilość dostarczamy w pożywieniu lub gdy mamy do czynienia z zaburzeniem jej metabolizmu w organizmie.
Mizofonia
DIETETYKA DZIECIĘCAGdy odgłosy jedzenia bolą...
Atopowe zapalenie skóry
DIETETYKA DZIECIĘCAJest to rodzaj schorzenia zapalnego, niezakaźnego o przewlekłym i nawrotowym charakterze, który związany jest z nadwrażliwością miejscową na pewne substancje, pokarmy, bakterie, grzyby i inne. Najczęściej jest ona uwarunkowana genetycznie.