Dietetyka - Kwasy tłuszczowe

Ćwiczysz chudniesz, inwestujesz w siebie, a czy inwestujesz w prawidłowe funkcjonowanie Twojej łepetynki?
Jest to najważniejszy „mięsień „w naszym organizmie - bo jest prowodyrem wszelkich czynności świadomych jak i nieświadomych !
Sonia Orszulak
Kwasy omega – 3, omega – 6 i omega – 9 – Po co są nam potrzebne?
Są to niezbędne dla człowieka nienasycone kwasy tłuszczowe (inaczej egzogenne).
Nie mogą być syntezowane przez organizm, a jednocześnie ich potrzebujemy.
Rola tych kwasów jest znacząca dla człowieka. Stanowią materiał początkowy dla biosyntezy prostaglandyn, prostacyklin, tromboksanów oraz leukotrienów, które odpowiedzialne są za transport i utlenianie cholesterolu, a także są częścią lipidów błon komórkowych.
Jedną z dużych zalet zwłaszcza kwasu omega -3, jest korzystny wpływ na układ krążenia.
Można tak powiedzieć, ponieważ obniża on poziom złego cholesterolu, zatrzymuje syntezę trójglicerydów i agregację płytek krwi – dzięki temu serce chronione jest przed niedotlenieniem, a ciśnienie tętnicze jest nieznacznie obniżanie.
Nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają:
- komunikację między komórkami,
- funkcje mitochondriów,
- działanie insuliny,
- właściwe działanie mózgu oraz układu nerwowego,
- prawidłowe funkcjonowanie nadnerczy, oczu, ucha wewnętrznego i układu rozrodczego,
- wytwarzanie erytrocytów,
- struktury błon komórkowych,
- obniżenie lipidów w surowicy krwi,
- uśmierzanie procesów zapalnych.
Ponadto znajdują zastosowanie w trakcie leczenia astmy, atopowego zapalenia skóry, ADHD, neuropatii cukrzycowej, osteoporozie, reumatoidalnym zapaleniu stawów, wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego, zespole Reynauda, zespole napięcia przedmiesiączkowego, chorobach serca i naczyń, przy nadwadze i w profilaktyce leczenia nowotworów.
Podczas dobieranią odpowiedniej suplementacji najczęściej poleca się oleje tłoczone na zimno takie jak lniany, lniankowy, ogórecznikowy, żmijowcowi czy rafinowany z czarnej porzeczki, gdyż zawierają właściwe proporcje nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Jeśli chcesz dobrać odpowiednia dietę wzbogacona o wyżej wymienione kwasy - zapraszam na konsultacje do Centrum lub online
Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie
<< POWRÓT
Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA

Dietetyka - Celiakia
DIETETYKA DZIECIĘCACharakteryzuje się nietolerancją glutenu, białka zapasowego znajdującego się w zbożach. Gluten, który w tym przypadku jest toksyczny i doprowadza do zaniku kosmków jelita cienkiego, niewielkich wypustek błony śluzowej...

Probiotyki w stresie
DIETETYKA DZIECIĘCAStresu doświadcza każdy z nas, zwłaszcza codziennym pędzącym, ekspresowym i nerwowym stylu życia.

MINDFUL EATING
DIETETYKA DZIECIĘCAJest to część praktyki mindfulness. Dowiedz się czym jest „uważne jedzenie”?

Woda smakowa
DIETETYKA DZIECIĘCAWiele osób niechętnie sięga po zwykłą wodę, często zastępując ją innymi płynami. Część z nich wypija duże ilości wody smakowej. Czy to dobry zamiennik?