Dietetyka - Kwasy tłuszczowe

Dietetyka - Kwasy tłuszczowe

Ćwiczysz chudniesz, inwestujesz w siebie, a czy inwestujesz w prawidłowe funkcjonowanie Twojej łepetynki?
Jest to najważniejszy „mięsień „w naszym organizmie - bo jest prowodyrem wszelkich czynności świadomych jak i nieświadomych !

Sonia Orszulak

Kwasy omega – 3, omega – 6 i omega – 9 – Po co są nam potrzebne?

Są to niezbędne dla człowieka nienasycone kwasy tłuszczowe (inaczej egzogenne).

Nie mogą być syntezowane przez organizm, a jednocześnie ich potrzebujemy.

Rola tych kwasów jest znacząca dla człowieka. Stanowią materiał początkowy dla biosyntezy prostaglandyn, prostacyklin, tromboksanów oraz leukotrienów, które odpowiedzialne są za transport i utlenianie cholesterolu, a także są częścią lipidów błon komórkowych.
Jedną z dużych zalet zwłaszcza kwasu omega -3, jest korzystny wpływ na układ krążenia.

Można tak powiedzieć, ponieważ obniża on poziom złego cholesterolu, zatrzymuje syntezę trójglicerydów i agregację płytek krwi – dzięki temu serce chronione jest przed niedotlenieniem, a ciśnienie tętnicze jest nieznacznie obniżanie.

Nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają:

  • komunikację między komórkami,
  • funkcje mitochondriów,
  • działanie insuliny,
  • właściwe działanie mózgu oraz układu nerwowego,
  • prawidłowe funkcjonowanie nadnerczy, oczu, ucha wewnętrznego i układu rozrodczego,
  • wytwarzanie erytrocytów,
  • struktury błon komórkowych,
  • obniżenie lipidów w surowicy krwi,
  • uśmierzanie procesów zapalnych.

Ponadto znajdują zastosowanie w trakcie leczenia astmy, atopowego zapalenia skóry, ADHD, neuropatii cukrzycowej, osteoporozie, reumatoidalnym zapaleniu stawów, wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego, zespole Reynauda, zespole napięcia przedmiesiączkowego, chorobach serca i naczyń, przy nadwadze i w profilaktyce leczenia nowotworów.

Podczas dobieranią odpowiedniej suplementacji najczęściej poleca się oleje tłoczone na zimno takie jak lniany, lniankowy, ogórecznikowy, żmijowcowi czy rafinowany z czarnej porzeczki, gdyż zawierają właściwe proporcje nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Jeśli chcesz dobrać odpowiednia dietę wzbogacona o wyżej wymienione kwasy - zapraszam na konsultacje do Centrum lub online

Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie


<< POWRÓT

Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA

Woda smakowa

Woda smakowa

DIETETYKA DZIECIĘCA

Wiele osób niechętnie sięga po zwykłą wodę, często zastępując ją innymi płynami. Część z nich wypija duże ilości wody smakowej. Czy to dobry zamiennik?

Dietetyka - Neofobia

Dietetyka - Neofobia

DIETETYKA DZIECIĘCA

Czy dziecko nie chce jeść nowych produktów? Lub produktów, które już jadło, ale kupowano je w innym sklepie więc ma inne opakowanie?

Kilka kilogramów za dużo

Kilka kilogramów za dużo

DIETETYKA DZIECIĘCA

Problem ze zrzuceniem kilku zbędnych kilogramów to temat bardzo na czasie!  Pewnie zastanawiasz się czemu innym się udaje, a Ty wciąż tkwisz w błędnym kole. 

Neofobia rozwojowa

Neofobia rozwojowa

DIETETYKA DZIECIĘCA

Neofobia pokarmowa jest naturalnym etapem rozwoju człowieka. Pierwsze oznaki neofobii możemy już zaobserwować pod koniec 1 roku życia dziecka, ale częściej obserwujemy go w 2-3 roku życia dziecka i trwa do 5-6 roku życia.