Dietetyka - Kwasy tłuszczowe
Ćwiczysz chudniesz, inwestujesz w siebie, a czy inwestujesz w prawidłowe funkcjonowanie Twojej łepetynki?
Jest to najważniejszy „mięsień „w naszym organizmie - bo jest prowodyrem wszelkich czynności świadomych jak i nieświadomych !
Sonia Orszulak
Kwasy omega – 3, omega – 6 i omega – 9 – Po co są nam potrzebne?
Są to niezbędne dla człowieka nienasycone kwasy tłuszczowe (inaczej egzogenne).
Nie mogą być syntezowane przez organizm, a jednocześnie ich potrzebujemy.
Rola tych kwasów jest znacząca dla człowieka. Stanowią materiał początkowy dla biosyntezy prostaglandyn, prostacyklin, tromboksanów oraz leukotrienów, które odpowiedzialne są za transport i utlenianie cholesterolu, a także są częścią lipidów błon komórkowych.
Jedną z dużych zalet zwłaszcza kwasu omega -3, jest korzystny wpływ na układ krążenia.
Można tak powiedzieć, ponieważ obniża on poziom złego cholesterolu, zatrzymuje syntezę trójglicerydów i agregację płytek krwi – dzięki temu serce chronione jest przed niedotlenieniem, a ciśnienie tętnicze jest nieznacznie obniżanie.
Nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają:
- komunikację między komórkami,
- funkcje mitochondriów,
- działanie insuliny,
- właściwe działanie mózgu oraz układu nerwowego,
- prawidłowe funkcjonowanie nadnerczy, oczu, ucha wewnętrznego i układu rozrodczego,
- wytwarzanie erytrocytów,
- struktury błon komórkowych,
- obniżenie lipidów w surowicy krwi,
- uśmierzanie procesów zapalnych.
Ponadto znajdują zastosowanie w trakcie leczenia astmy, atopowego zapalenia skóry, ADHD, neuropatii cukrzycowej, osteoporozie, reumatoidalnym zapaleniu stawów, wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego, zespole Reynauda, zespole napięcia przedmiesiączkowego, chorobach serca i naczyń, przy nadwadze i w profilaktyce leczenia nowotworów.
Podczas dobieranią odpowiedniej suplementacji najczęściej poleca się oleje tłoczone na zimno takie jak lniany, lniankowy, ogórecznikowy, żmijowcowi czy rafinowany z czarnej porzeczki, gdyż zawierają właściwe proporcje nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Jeśli chcesz dobrać odpowiednia dietę wzbogacona o wyżej wymienione kwasy - zapraszam na konsultacje do Centrum lub online
Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie
<< POWRÓT
Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA
Dietetyka - Żelazo
DIETETYKA DZIECIĘCANiedobór żelaza w początkowym okresie życia może powodować problemy z rozwojem psychosomatycznym oraz z zachowaniem i nauką.
Dietetyka - Orzechy włoskie
DIETETYKA DZIECIĘCAOrzechy włoskie to skarbnica składników, które mają bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie...
Dietetyka - Kukurydza
DIETETYKA DZIECIĘCAZiarno kukurydzy zawiera składziki takie jak białko, tłuszcz, węglowodany, beta-karoten, B1, B2, E, PP i C. Znajdziemy w niej dużo witamin z grupy B, przede wszystkim tiaminę i niacynę, ale także minerały: sód, potas, wapń, fosfor, żelazo, magnez, miedź, nikiel, cynk, chrom oraz selen...
Kilka kilogramów za dużo
DIETETYKA DZIECIĘCAProblem ze zrzuceniem kilku zbędnych kilogramów to temat bardzo na czasie! Pewnie zastanawiasz się czemu innym się udaje, a Ty wciąż tkwisz w błędnym kole.