Dietetyka - Kwasy tłuszczowe

Ćwiczysz chudniesz, inwestujesz w siebie, a czy inwestujesz w prawidłowe funkcjonowanie Twojej łepetynki?
Jest to najważniejszy „mięsień „w naszym organizmie - bo jest prowodyrem wszelkich czynności świadomych jak i nieświadomych !
Sonia Orszulak
Kwasy omega – 3, omega – 6 i omega – 9 – Po co są nam potrzebne?
Są to niezbędne dla człowieka nienasycone kwasy tłuszczowe (inaczej egzogenne).
Nie mogą być syntezowane przez organizm, a jednocześnie ich potrzebujemy.
Rola tych kwasów jest znacząca dla człowieka. Stanowią materiał początkowy dla biosyntezy prostaglandyn, prostacyklin, tromboksanów oraz leukotrienów, które odpowiedzialne są za transport i utlenianie cholesterolu, a także są częścią lipidów błon komórkowych.
Jedną z dużych zalet zwłaszcza kwasu omega -3, jest korzystny wpływ na układ krążenia.
Można tak powiedzieć, ponieważ obniża on poziom złego cholesterolu, zatrzymuje syntezę trójglicerydów i agregację płytek krwi – dzięki temu serce chronione jest przed niedotlenieniem, a ciśnienie tętnicze jest nieznacznie obniżanie.
Nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają:
- komunikację między komórkami,
- funkcje mitochondriów,
- działanie insuliny,
- właściwe działanie mózgu oraz układu nerwowego,
- prawidłowe funkcjonowanie nadnerczy, oczu, ucha wewnętrznego i układu rozrodczego,
- wytwarzanie erytrocytów,
- struktury błon komórkowych,
- obniżenie lipidów w surowicy krwi,
- uśmierzanie procesów zapalnych.
Ponadto znajdują zastosowanie w trakcie leczenia astmy, atopowego zapalenia skóry, ADHD, neuropatii cukrzycowej, osteoporozie, reumatoidalnym zapaleniu stawów, wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego, zespole Reynauda, zespole napięcia przedmiesiączkowego, chorobach serca i naczyń, przy nadwadze i w profilaktyce leczenia nowotworów.
Podczas dobieranią odpowiedniej suplementacji najczęściej poleca się oleje tłoczone na zimno takie jak lniany, lniankowy, ogórecznikowy, żmijowcowi czy rafinowany z czarnej porzeczki, gdyż zawierają właściwe proporcje nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Jeśli chcesz dobrać odpowiednia dietę wzbogacona o wyżej wymienione kwasy - zapraszam na konsultacje do Centrum lub online
Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie
<< POWRÓT
Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA

Woda smakowa
DIETETYKA DZIECIĘCAWiele osób niechętnie sięga po zwykłą wodę, często zastępując ją innymi płynami. Część z nich wypija duże ilości wody smakowej. Czy to dobry zamiennik?

Dietetyka - Neofobia
DIETETYKA DZIECIĘCACzy dziecko nie chce jeść nowych produktów? Lub produktów, które już jadło, ale kupowano je w innym sklepie więc ma inne opakowanie?

Kilka kilogramów za dużo
DIETETYKA DZIECIĘCAProblem ze zrzuceniem kilku zbędnych kilogramów to temat bardzo na czasie! Pewnie zastanawiasz się czemu innym się udaje, a Ty wciąż tkwisz w błędnym kole.

Neofobia rozwojowa
DIETETYKA DZIECIĘCANeofobia pokarmowa jest naturalnym etapem rozwoju człowieka. Pierwsze oznaki neofobii możemy już zaobserwować pod koniec 1 roku życia dziecka, ale częściej obserwujemy go w 2-3 roku życia dziecka i trwa do 5-6 roku życia.