Dietetyka - Kukurydza

Dietetyka - Kukurydza

Jaką rolę spełnia kukurydza w naszej diecie?

Kilka faktów, o których warto wiedzieć.
Ziarno kukurydzy zawiera składziki takie jak białko, tłuszcz, węglowodany, beta-karoten, B1, B2, E, PP i C. Znajdziemy w niej dużo witamin z grupy B, przede wszystkim tiaminę i niacynę, ale także minerały: sód, potas, wapń, fosfor, żelazo, magnez, miedź, nikiel, cynk, chrom oraz selen. 
Jeden z układów składników określany jest jak „wyjątkowy”, mowa o potasie, przeciwutleniaczach – witaminy E i selenu. Opisuje się je tak, ponieważ selen ułatwia wchłanianie witaminy E oraz wzmaga jej działanie. Dzięki niemu zmniejsza się ryzyko zachorowania na aż 10 typów nowotworów (np. piersi, płuc, prostaty). Ponadto selen wpływa na regulację pracy tarczycy, chroni przed zaćmą oraz zwyrodnieniem plamki żółtej. 
Potas obniża ciśnienie krwi, reguluje rytm serca, a także obniża możliwość wystąpienia udaru mózgu.

Produkty wytwarzane z ziarna kukurydzy mają znaczącą rolę dla człowieka. Jest to bogate źródło błonnika, dzięki któremu zmniejsza się ryzyko hemoroidów, raka jelita grubego, wspomaga on również pracę jelit. 

Kukurydza cukrowa – mówi się, że jest jedną z ośmiu najważniejszych roślin warzywnych na świecie. Jej wartość odżywcza związana jest w dużej mierze z zawartością łatwo przyswajalnych, wysokoenergetycznych cukrów prostych oraz błonnik. Znajdziemy w niej tak samo dużo mikroelementów i witamin: potas, fosfor, sód, wapń, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk, flor, beta karoten, wit. E, D, K, C, z grupy B oraz kwas foliowy i pantotenowy.

Polacy wciąż nie spożywają zbyt dużych ilości kukurydzy, a ze względu na duże zalety tego warzywa warto wprowadzić ją do diety.

Pomocy w skomponowaniu właściwie zbilansowanej i dobranej do indywidualnych potrzeb diety udzieli Sonia.

Umów wizytę online >> lub Umów wizytę telefonicznie


<< POWRÓT

Inne z kategorii: DIETETYKA DZIECIĘCA

Choroba Hashimoto a dieta

Choroba Hashimoto a dieta

DIETETYKA DZIECIĘCA

Osoby zmagające się z niedoczynnością tarczycy oraz chorobę Hashimoto często zmagają się ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu LDL i trójglicerydów, a także ze zwiększoną masą ciała. I tu wkracza dieta!

Jedzenie kompulsywne

Jedzenie kompulsywne

DIETETYKA DZIECIĘCA

Kompulsywne objadanie to brak kontroli nad ilością i tempem spożywanych posiłków w ciągu dnia. To zaburzenie odżywiania, które skupia się na niekontrolowanym spożywaniu dużych ilości jedzenia bez odczuwania fizycznego głodu.

Dieta śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska

DIETETYKA DZIECIĘCA

Dieta śródziemnomorska zyskuje na popularności za sprawą tego jak zbawienny wpływ ma na organizm człowieka w przypadku niektórych chorób.

Miód to cud

Miód to cud

DIETETYKA DZIECIĘCA

Produkt, po który wielu z nas lubi sięgać, przede wszystkim ze względu na jego walory smakowe, ale poza tym ważne są również jego wartości odżywcze i pielęgnacyjne.